Közélet

"Százezer tonnányi diplomácia" - Korea felé indult az amerikai flotta

Két civil áldozata is van az észak-koreai tüzérségi támadásnak, a térség felé tart a George Washington anyahajó

Két civil áldozata is van a Jongpjong sziget tegnapi bombázásának. Az észak-koreai tüzérség által támadott területen két idős ember holttestére bukkantak a dél-koreai mentőalakulatok.

Továbbra is teljes készültségben van a dél-koreai hadsereg, a tegnap kirobbant tüzérségi párbaj után. A szigeten mintegy 60-80 ház megsemmisült a támadás következtében. A dél-koreai erők viszonozták a tüzet és több észak-koreai tüzérségi állást megsemmisítettek a Sárga-tenger partján. Észak-koreai áldozatokról nem érkezett megbízható értesülés.

Az ázsiai térség háborús készültsége a mélybe küldte délelőtt a piacokat, a nyugat-európai tőzsdékkel együtt a magyar értékpapírpiac is komoly veszteségeket szenvedett el.

A feszült helyzet következtében a devizaárfolyamok is mozgásba lendültek, elsősorban a dollár és a svájci frank árfolyam erősödik, miközben az euró és a forint árfolyama a mélybe zuhant.

Közben a koreai térség felé indult a százezer tonnás George Washington anyahajó és az azt kísérő flottaegység. Hivatalos tájékoztatás szerint az amerikai egység egy november 28-a és december 3-a között tartandó hadgyakorlaton vesz részt.

diplomácia háborús helyzet USA Korea konfliktus
Kapcsolódó cikkek