Közélet

"Egymillióan a Szabad Sajtóért" - Mozgalom indult

A Médiatörvényre reagálva néhány Facebook-munkacsoport kiáltványt adott ki az alábbi címmel: Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért.

A nyilatkozatot az „Egymillióan a Szabad Sajtóért” weboldal tette közzé, ahol virtuális aláírásával bárki csatlakozhat. A nyilatkozatot kibocsátói továbbítják az Országgyűlés és a Köztársasági Elnök címére, valamint akcióik során próbálják érvényesíteni azt.

A kiáltvány szövege szerint, annak támogatói a magyarországi médiatartalmak előállítói és befogadói, nem értenek egyet a december 21-én elfogadott médiatörvény szellemiségével.

A támogatók követeléseiket 7 pontban foglalták össze. Így politikailag független médiatanács megválasztását és a szakmai szervezetek bevonását követelik a médiaszabályozás folyamatába. A kiáltvány szerint a szakma által delegált ellenőrző hatóság és szakmai képviselet biztosítása szükséges.

A kilátásba helyezett bírságok pedig ésszerűsítést igényelnek, a médiatanács által hozott döntések ellen pedig fellebbezési és felülvizsgálati lehetőség biztosítása szükséges a bíróságon, valamint döntést megelőző végrehajthatóság eltörlését is követelik a nyilatkozat írói.

A nyilatkozat írói célszerűnek tartanák a törvény hatálya alóli kivonását az írott és elektronikus sajtónak, mint írják az online, az írott és az audiovizuális sajtó, valamint a földi és online terjesztésű műsorsugárzás megkülönböztetése szükséges.

Így a felmerült kifogásaik alapján a támogatók kérik, hogy az Országgyűlés vonja vissza a decemberben elfogadott médiatörvényt és a kormány kezdeményezze egy új törvény létrejöttét a fenti szempontok mindegyikének figyelembevételével.

Cikkünk megjelenéséig 145-en látták el elektronikus aláírásukkal a nyilatkozatot.

szabad sajtó hatóság média médiatörvény nyilatkozat kiáltvány
Kapcsolódó cikkek