Közélet

Lázár: Ne csak tanulmányokat írogasson a Költségvetési Tanács

A Fidesz következetes, így tartja az álláspontját ahhoz, ami volt a Költségvetési Tanács fölállításakor is – mondta el Lázár János, Fidesz frakcióvezető a HVG-nek adott interjúban.

A HVG által a Költségvetési Tanács (KT) átszervezésének okára vonatkozó kérdésére Lázár úgy reagált, hogy nemcsak arra van szükség, hogy milliárdokért tanulmányokat írogassanak, hanem arra is, hogy a költségvetés benyújtása előtt illetve elfogadása előtt kontrollt gyakoroljanak.

Lázár szerint nem azzal kell foglalkozni, hogy Kopits György, KT elnök baloldali-e vagy jobboldali. Véleménye szerint a KT-nak több kell, hogy legyen a feladata. A törvénytervezet benyújtása előtt és annak elfogadása előtt kontrollt gyakoroljon.

Mint mondta, a Tanács eddig nem gyakorolt erős kontrollt: egy véleményt mondott el, amelyet többféleképpen lehetett értelmezni. A 2011-es költségvetésről szerintem semmi rosszat nem mondott. A jövőbeni kilátásokat tartotta bizonytalannak, de sokan megsüvegelnék azt, aki pontosan meg tudja mondani, hogy 2013-2014-ben milyen lesz a világ és az ország gazdasági helyzete.

Hozzátette: az alkotmánybírák, a legfőbb ügyész és a Médiahatóság elnöke esetében a parlamenti ciklusokon átívelő mandátum híve. Szerinte ebből a szempontból nagyon jó szabály, hogy akinek lejár a mandátuma, az csak akkor válik meg a posztjától, ha megvan hozzá a kétharmados parlamenti támogatás. Az elmúlt években nem volt évekig elnöke a Magyar Televíziónak, a Legfelsőbb Bíróságnak, az Állami Számvevőszéknek, hiányoztak alkotmánybírák. Most a parlamenti pártok arra vannak kényszerítve, hogy vagy viseljék el a legfőbb ügyészt mandátumának lejárta után is, vagy kétharmaddal jussanak egyezségre az új legfőbb ügyész személyéről.

KT Lázár János frakció törvény Fidesz Parlament Kopits költségvetés
Kapcsolódó cikkek