Közélet

Orbán: "Hol van már a tavalyi hó?"

"A háború és a gyűlölet romjai fölé barátságot építeni, térdre kényszeríteni a kommunizmust, újraegyesíteni Európát, megalkotni egy új világpénzt bizonyára nehezebb volt, mint az a munka, ami most ránk vár" – ezzel kezdődik Orbán Viktor köszöntője a magyar EU elnökség honlapján.


"Hol van már a tavalyi hó? Mikor hazám képviselőjeként 2002 előtt részt vettem az miniszterelnökeinek csúcstalálkozóin, mindannyiunkat lelkesedés, optimizmus, az Európa újraegyesítése iránt érzett történelmi elkötelezettség, az euró bevezetésének történelmi tette miatti büszkeség, az ősi európai civilizáció újabb diadalmas korszakának előérzete hatotta át" – olvasható Orbán Viktor miniszterelnök köszöntője a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján.

"Nem érdemes méltatlankodnunk a sors igazságtalan és balszerencsés fordulata miatt. Végül is a nagy civilizáció, az ősi kultúrák, világbajnok gazdasági rendszerek életciklusa már csak ilyen. Magasba lendítő küldetések után válságos árapály, kétségekkel teli útkeresés, majd az új küldetésre való rátalálás katartikus, megerősítő és önbizalommal teli évei következnek"

A miniszterelnök szerint a majd két évtizedes diadalmenet korszakát a világpiac újrafelosztásához vezető globalizáció tektonikus mozgásai váltották föl. Az Európai Unió előtt álló feladat nem bonyolult, csak nehéz. Orbán szerint kezelni kell a ma elharapózónak látszó nemzetgazdasági válságokat, sikeres válságkezeléssel meg kell szilárdítani és a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót, és úgy kell megújítani az európai gazdasági rendszert, hogy versenyképes legyen az ambíciótól fűtött és a siker éhségétől hajtott új riválisaival – olvasható a honlapon.

miniszterelnök globalizáció köszöntő EU-elnökség
Kapcsolódó cikkek