Közélet

Bezáratták a West Balkánt 90 napra

Döntött a terézvárosi jegyző: kilencven napra bezárják a szombati tragédia helyszínéül szolgáló West Balkánt. Közben az üggyel kapcsolatban elzárt öt gyanúsítottat kiengedték: ők szabadlábon védekezhetnek.

Kilencven napra bezáratta a West Balkánt a terézvárosi jegyző, mivel a helyet üzemeltető West-Balkán Kft. többszörösen megsértette a vonatkozó kormányrendeletet és törvényeket. A hely eredeti engedélye szerint 300 fő fogadására, és este 10 óráig tartó nyitvatartásra szólt, ehhez képest éjfél után történt a 3 halálos áldozattal járó tragédia, amikor nagyjából 2500-an voltak a szórakozóhelyen. Ráadásul egy korábbi, december 11-i helyszíni vizsgálat is megállapította, hogy a West Balkán az előírásos 22 óra helyett hajnali 0 óra 25 perckor is nyitva volt.

A jegyző szerint a szórakozóhely további üzemeltetése esetén további életveszéllyel vagy súlyos kárral helyzet keletkezhet - ezért is döntött a bezáratás mellett. Az ítélet fellebbezhetó.

Szerdán Budapest Főváros Kormányhivatala is közleményt adott ki az ügyben. Eszerint az elsőfokú hatóságként eljáró VI. kerület Terézváros Önkormányzat jegyzőjének hivatalból tudomása volt arról, hogy a szórakozóhely a bejelentésben közölt feltételektől eltérő nyitvatartási idővel működik. Helyszíni jegyzőkönyvében a jegyző intézkedett is a bezárás érdekében, ám a végrehajtás elmaradt.

A Pesti Imre kormánymegbízott által aláírt közlemény szerint az ide vonatkozó 210/2009. Kormányrendelet az indokoltnál nagyobb mozgásteret enged, így lehetőséget nyújt a szabályok kijátszására. A vizsgálat eddigi eredménye alapján a West Balkán Kft. is ezt tette. Budapest Főváros Kormányhivatala az ügymenetek gyorsítása és a jobb átláthatóság érdekében kezdeményezi a törvényi szabályozás szigorítását, továbbá javaslatot tesz egyes szakhatósági jogkörök egyesítésére.

Eközben kiengedték az őrizetből az ügy öt letartóztatott gyanúsítottját, ők szabadlábon védekezhetnek. Ugyanakkor az MTI úgy tudja, egy hatodik gyanúsítottat is őrizetbe vettek még kedden - ő egy szerződéssel összefüggésben került a rendőrség látókörébe.

west Balkán rendőrség szórakozóhely bezárat tragédia őrizet
Kapcsolódó cikkek