Közélet

Fizetett hirdetésben tiltakoznak a médiatörvény ellen

A vezető osztrák lapokban helyezett el fizetett hirdetést a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), amelyben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza az európai vezető politikusok, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), újságírók és számos sajtószabadságért küzdő szervezet által hevesen bírált és nemrégiben elfogadott médiatörvényt.

A hirdetés aláírói között van az IPI osztrák bizottsága, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet, valamint az osztrák GPA újságíró szakszervezet. Az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy az új médiatörvény alapvető veszélyt jelent a sajtószabadságra, és ezért a demokráciára, azzal, hogy elnémítja az újságírókat és bevezeti a cenzúrát.

A dokumentumban felidézik azt a hősi szerepet, amelyet Magyarország játszott a kommunista rendszer megdöntésében, a demokráciába való békés átmenet megteremtésében. A hirdetésben sürgetik a magyar kormányt, hogy erősítse meg - és ne gyengítse - a demokráciát az Európai Unión belül.

RSF riporter médiatörvény GPA fizetett hirdetés nemzetközi sajtóintézet IPI
Kapcsolódó cikkek