Közélet

HaKöSz: A következő cél Encs

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában (HaKöSz), Corvinus Egyetemi diákszervezet, a CSR Hungary Junior díj 2010-es nyertese hamarosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) együttműködve nyújt segítséget a hátrányos helyzetű encsi kistérség fejlesztéséhez. Vécsei Gábor, a szervezet elnöke azt reméli, hogy hamarosan más egyetemek is magukénak érzik majd a közösségi szolgálatot.

A HaKöSz koordinálásával a Corvinus Egyetem fél tucat kurzusának mintegy nyolcvan hallgatója februártól az ország egyik legrosszabb helyzetben lévő kistérségében, Encsen próbálhatja ki, hogyan nyújthat kézzelfogható segítséget az egyetemi hallgatók összefogása.

A szervezet az NFÜ felkérésére vesz részt az encsi kistérség fejlesztésében. Ennek keretében a Corvinus Egyetem különböző szakterületekkel foglalkozó kurzusai, illetve az ezen kurzusokra járó hallgatók másfél évig azon fognak dolgozni, hogy felmérjék az encsi erőforrásokat és lehetőségeket, és igyekezzenek fejlesztéseket generálni a kistérségben. A hallgatók terepmunkát végeznek a kistérségben, így olyan célokat tűzhetnek ki, amelyek kézzelfogható eredményeket hoznak.

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában az ország egyetlen, kizárólag önkéntességgel, közösségi szolgálattal foglalkozó egyetemi diákszervezete, mely jelenleg mintegy 60 aktív tagot tudhat a sorai között. A HaKöSz, működésének két éve alatt 120 önkéntes akciót hajtott végre, melyek során 700 hallgató közel 1300 részvételt produkált. Vécsei Gábor elmondta: taglétszámát és ismertségét tekintve a HaKöSz mára a Corvinus egyik legjelentősebb diákszervezetévé vált, az immáron három alkalommal megrendezett Közjótett rendezvénysorozatuk következő, tavaszi felvonása pedig az Európai Önkéntesség éve magyarországi programsorozatának egyik kiemelt eseményeként szerepel.

Kilenc tematikus önkéntes csoportjuk a társadalom egy-egy problémája köré szerveződik, így többek között kórházi, gyermekotthonos, állatvédelmi önkénteskedésbe vagy éppen hajléktalanügyi, környezetvédelmi programokba igyekezve bevonni a hallgatókat. A HaKöSz szellemiségének ugyanis egyik alapeleme, hogy minél kevesebb "elmélettel", beszéddel minél több gyakorlati támogatást nyújtsanak az önkéntesség segítségével – mondta el a HaKöSz elnöke.

Ami a fejlődési irányokat illeti, a HaKöSz igyekszik professzionálissá tenni működését, így nyitott a céges kapcsolatok kiépítésére is, az E.ON-t már támogatói sorában tudhatja. Ugyanakkor a szervezet nem "hajt" vállalati szponzorációra és más egyetemekre is csak abban az esetben kíván terjeszkedni, ha az ottani hallgatók maguk érzik ennek szükségét, maguk érzik a késztetést, hogy közösségi szolgálatot végezzenek a szabadidejükben. A diákszervezet jelenlegi elsődleges célja, hogy a saját, Corvinusos közösségét erősítse, ragaszkodva a nonprofit munka elvéhez.

kistértés önkéntes nfü hakösz közjótett önkéntesség
Kapcsolódó cikkek