Közélet

Vihar a kettős állampolgárság kérdésében Szlovákiában

Nem fogja támogatni a magyar kettős állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló magyar törvényre hozott szlovák ellentörvény módosítását a Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójában politizáló, négyfős Egyszerű Emberek (Oź) képviselőcsoport. A csoport szerint Orbán Viktor lépései nagymagyar törekvések.

Vezetőjük, Igor Matovič kifejtette, a jogszabály-módosítást csak abban az esetben fogják támogatni, ha a koalíció az ő módosító javaslataikat is megszavazza. Matovič a koalíciós törvényjavaslatot gyerekesnek, a Robert Fico kormánya által hozott ellentörvényt pedig rombolónak nevezte.

“Olyan javaslatot fogalmaztunk meg, amely kijavítja Fico romboló törvényét, és így lehetővé teszi, hogy azok az emberek, akik hosszú ideje tanulnak, dolgoznak, vállalkozna egy adott országban, vagy erős családi kapcsolatokkal rendelkeznek, megszerezhessék a másik állam állampolgárságát a szlovák elvesztése nélkül. Ez azt jelenti, hogy akik huzamos magyarországi tartózkodás nélkül szerzik meg a magyar állampolgárságot, azok elvesztenék a szlovákot” - mondta Matovič, aki szerint javaslatuk reális kompromisszum a ficói és a koalíciós törvény között

Matovič azért tartja gyerekesnek a kormánykoalíció javaslatát, mert “szomszédaink nagymagyar törekvéseire úgy tekint, mint ha azok bennünket nem érintenének. Ez a gyerekek magatartására emlékeztet, akik azt gondolják, ha betakarják a szemüket, a mumus nem létezik.”

Matovič szerint nincs ok arra, hogy “továbbra is úgy tegyünk, mint ha nem lennének nagymagyar törekvések, például Orbán Viktor magyar kormányfő esetében”.

Az egyszerűek javaslatáról a februári parlamenti ülésen fognak tárgyalni.

Matovic Orbán Viktor kettős állampolgár nagymagyar Szlovákia Robert Fico
Kapcsolódó cikkek