Közélet

A Vodafone-t "túszul ejtették" Egyiptomban

A Vodafone azzal vádolja az egyiptomi hatóságokat, hogy illegális módszerekkel használja hálózatát a kormányt támogató üzenetek terjesztésére. Eközben tovább nőtt a feszültség az észak-afrikai országban.

A Vodafone a múlt héten leállította egyiptomi hálózatát, miután megkezdődtek a kormányellenes tüntetések. A közelmúltban azonban Kairó elrendelte a mobilhálózat visszakapcsolását, a szükségállapotra hivatkozva. A brit mobilcég a BBC jelentése szerint panaszt tett, mivel szerinte a kormányerők a mobilrendszer segítségével küldenek ismeretlenek nevében Mubarak-barát üzeneteket.

Mostanra egyébként számtalan külföldi cég megkezdte munkatársainak hazaszállítását, míg a vállalatok egy része arra kérte Egyiptomban élő dolgozóit, hogy ne mozduljanak ki otthonaikból.

Eközben a helyzet nem javul Egyiptomban: a kormányellenes és kormánybarát erők közötti összecsapások folytatódtak. A tudósítók Twitteren küldött jelentéseiből látható, hogy most már az újságírók sem dolgozhatnak biztonságban a tüntetések közelében. Több stábot elkergettek, eszközeiket megrongálták, sokakat megvertek.

Az AP arról számolt be, hogy az állami televízióban a kormány ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonja az utcai erőszakot szító csoportokat. Emellett az alelnök biztosította az egyiptomiakat arról, hogy az elnök fia, Gamal Mubarak sem indul majd a következő választáson az elnöki tisztért. Hoszni Mubarak már korábban közölte, hogy nem jelölteti magát újra a tisztségre, de megerősítette, hogy a tüntetők követelése ellenére nem mond le.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Kairóban akkor kezdett elszabadulni az erőszak, amikor kormánypárti erők lovakkal és tevékkel rohantak a tömegbe, ahol ütni és lőni kezdték a tüntetőket.

tudósító elnök tüntető Mubarak tüntetés Egyiptom
Kapcsolódó cikkek