Közélet

Folytatódik a nagy-Magyarország szőnyeg saga

A Financial Times blogja ismét a nagy-Magyarország szőnyeg kérdésével foglalkozik, miután a magyar EU-elnökség szóvivője kifogásolta, hogy a lap túl sokat foglalkozik a szőnyeggel.

Az FT legutóbb arról számolt be, hogy a kisebb feszültségeket generáló, 1848-as szőnyeget letakarták. A lap akkor megjegyezte, hogy egyesek szerint a további konfliktusok elkerülése végett takarták le a nagy-Magyarországot ábrázoló szőnyeget, míg mások úgy vélték, egyszerűen csak meg akarták védeni a kopástól.

Hajdu Márton, a magyar EU-elnökség szóvivője kommentárban reagált erre a blogbejegyzésre, kifogásolva, hogy az FT ennyit foglalkozik az üggyel. Emellett leszögezi, hogy a szőnyeget azért takarták le, mert az EU csúcsok idején nem szabad az elnökségi dekorációt fent hagyni a brüsszeli Justus Liptius épületben. A szőnyeget tehát el kell távolítani, ez a letakarás oka.

Az FT megkérdezte az Európai Tanácsot erről, a szervezet pedig azt válaszolta, hogy a magyar illetékesek a kopás megakadályozására hivatkozva takartatták le a szőnyeget és nincsenek szigorú szabályok az elnökségi dekorációt illetően.

FT Európai Tanács szőnyeg EU-elnökség nagy-Magyaország
Kapcsolódó cikkek