Közélet

Hibáztak a svédek - Megmenekülhet a WikiLeaks alapítója

Julian Assange, a WikilLeaks alapítója elkerülheti kiadatását Nagy-Britanniából az ellene felhozott erőszak-ügyben, ha bizonyítani tudja, hogy a svéd hatóságok visszaéltek a nemzetközi letartóztatási paranccsal.

Jogászok szerint ugyanis az az eljárás, amellyel Assange-t őrizetbe vették Nagy-Britanniában, olyan esetekben alkalmazható, amikor az ügyészek már eldöntötték, hogy vádat emelnek valaki ellen - jelentette ki Peter Watson, az Allen and Overi jogásza Londonban. A 39 éves Assange kifogást emel a letartóztatási parancs ellen, amikor ügye első ízben kerül sor "érdemi tárgyalásra" egy londoni bíróságon február 7-én.

"Szabálytalan dolog európai letartóztatási parancsot kikérdezésre felhasználni" - közölte telefoninterjújában Mark Stephens, Assange ügyvédje. "Ezt csak akkor használják, amikor valaki megszökött az igazságszolgáltatás elől vagy az illető személlyel szemben vádat emeltek és elő szeretnék állítani tárgyalásra. Ebben az esetben egyik verzió sem érvényes, hiszen Assange ellen Svédország emelne vádat.

Stephens, aki rendszeresen képvisel médiaszervezeteket, köztük a Blomberg Newst is, elmondta: ügyfele többször felajánlotta Svédországban, hogy válaszol a hatóságok kérdéseire és ehhez nem lett volna szükség letartóztatásra. Az ügyvéd emellett azt állítja, hogy az ügyészek nem osztottak meg vele bizonyos bizonyítékokat.

A Bloomberg szerint elképzelhető, hogy az említett szabálytalanság miatt Assange elkerülheti a kiadatást. Ez már csak azért is érdekes, mert az európai letartóztatási parancsot általában nemigen lehet megtámadni és Svédország éppen azzal nyújtott ritkaságszámba menő védelmet a WikiLeaks alapítójának, hogy nem megfelelően használta fel azt.

letartóztatási parancs kiadatás assange vád svéd WikiLeaks brit
Kapcsolódó cikkek