Közélet

Ima után belelőttek a tüntetőkbe - Szankciókat vezet be az EU

Tripoli több negyedében válogatás nélkül tüzet nyitottak a pénteki ima után a tüntetőkre a líbiai biztonsági erők, többen meghaltak.

Moammer Kadhafi líbiai vezető parancsára harckocsik őrzik a fővárosba vezető utakat, megakadályozandó, hogy ellenzéki erők hatoljanak be Tripoliba. A Kadhafihoz hű erők már csak a fővárost és közvetlen környékét tartják ellenőrzésük alatt. A keleti országrészben a rend helyreállítására felállított bizottságok tagjai főleg értelmiségiek – jogászok, orvosok –, törzsi vezetők és katonatisztek, a radikális iszlamisták jelenlétére kevés jel utal. Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám kijelentette, hogy családjuk a terebélyesedő kormányellenes lázadás ellenére Líbiában marad, ott fog élni és meghalni.

Az állami tv-ben bejelentették, hogy minden család egyszeri, átszámítva 400 dollár – mintegy 80 ezer forint – juttatást kap, ellensúlyozandó az élelmiszerárak emelkedését, emellett egyes közszolgálati dolgozók 150 százalékos béremelésben részesülnek.

Szankciókat vezet be az EU

Az semmiféle katonai akciót nem tervez a líbiai helyzettel összefüggésben, de a tagállamok szankciókat vezetnek be – mondta pénteken Gödöllőn Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője. Az EU repülési tilalmat, fegyverembargót vezetett be, valamint megtiltották hogy a kadhafi-klán tagjai beutazzanak az Unió területére és elhatározták a család vagyonának befagyasztását.

A NATO-főtitkár rendkívüli ülésre hívta össze pénteken az észak-atlanti szövetség tanácsát a líbiai helyzet megvitatására. Anders Fogh Rasmussen Gödöllőn ez előtt még találkozott az unió védelmi minisztereivel. A legfontosabbnak az evakuálás és a lehetséges humanitárius segítségnyújtás kérdését tartották.

Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) rendkívüli ülés tartott a líbiai helyzetről, a tanácskozás végén a tagországok az arab ország tagságának felfüggesztéséről szavaztak.

Nem mennek magyar katonák Líbiába

Az EU szoros figyelemmel követi a líbiai eseményeket – hangsúlyozta Gödöllőn Hende Csaba az unió védelmi minisztereinek informális találkozóját. A magyar honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a alapszerződése nem teszi lehetővé a líbiai beavatkozást. A NATO és az unió esetleges szerepvállalására csakis ENSZ-felkérés alapján kerülhet sor. Hende elképzelhetetlennek nevezte, hogy magyar katonákat küldjenek a észak-afrikai országba. A tárcavezető nem tudott újabb információkkal szolgálni Pintér Sándor brüsszeli bejelentéséről. A belügyminiszter azt mondta, hogy repülőgépet küldenének a Líbiában tartózkodó 50-60 magyar állampolgár kimenekítésére.

magyar katonák forradalom békefenntartás EU Líbia szankciók
Kapcsolódó cikkek