Közélet

Szili: Miért vagyok még mindig probléma az MSZP-nek?

Az állampolgárok negyvenöt százaléka ma bizonytalan szavazónak számít - mondta Szili Katalin független országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az MSZP-nek is alkalmazkodnia kell ehhez a helyzethez, kapaszkodókat kell nyújtania számukra.

Mitől van a Fidesz-KDNP-nek ma kétharmados többsége? - tette föl a kérdést Szili Katalin. A független országgyűlési képviselő ara emlékezetett, hogy ezt ő már 2009-ben megválaszolta, amikor a (MSZP szempontjából) 17 százalékos európai parlamenti választási fiaskó után leköszönt a házelnökségről - mondta a politikus az Inforádió Aréna című műsorában.

A politikus hangsúlyozta, hogy már akkor sürgette a pártban a baloldali fordulatot, és arra is figyelmeztetett, hogy figyelembe kellene venni a választók üzenetét, továbbá hátra kellene vonni azokat, akik elhasználódtak. Az előző három választásból látszik, hogy a szavazók azért döntöttek így, mert a szocialistáknak nem volt elfogadható értékvilága.

Szili Katalin felidézte azt is, hogy már 2007 februárjában megírta a "Muszáj baloldalinak lennünk" című dolgozatot. Ebben arról szólt, hogy jó lenne a multikkal új szövetséget kötni, mert szükség van a hozzájárulásukra , pedig még a válság előtt volt az ország. "Akkor engem még Hugo Chávezhez is hasonlítottak" - jegyezte meg a képviselő, aki rámutatott, hogy a mostani kormány első lépései is erre emlékeztetnek, és ezeket sokan baloldalinak tartják.

Azzal, hogy az elkövetkezendő fél évben lesz-e ökoszociális baloldali unió: tehát az MSZP, mint baloldali centrum mellett Gyurcsány Ferenc egy külön párt élén áll-e majd, Szili Katalin nem akar foglalkozni. Azt viszont sajátságosnak tartja, hogy még mindig ő jelenti a problémát, mert elhagyta a pártot, és nem az, hogy el kellene dönteni a szocialistáknak, balliberálisok vagy szociáldemokraták kívánnak-e lenni.

Szili Katalin szerint legalább negyvenöt százalékot tesz ki az választói réteg, amelyet nem a Fidesz, a KDNP és a Jobbik foglal el. Ezek a bizonytalanok, akik az elmúlt húsz esztendő alatt soha nem voltak ennyien - vélekedett, majd hozzátette: ezek az emberek a kapaszkodókat keresik, és őket például a Szociális Uniónak kellene megszólítani.

MSZP szocialisták választások Szili Katalin
Kapcsolódó cikkek