Közélet

Gyurcsány: a családi adókedvezmény "perverz újraelosztás"

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány a tavaly hozott gazdasági intézkedései miatt kényszerül újabb bevételi források előteremtésére.

A szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a 2010-es év gazdasági döntései - a többi között a gazdagabbaknak kedvező adótörvény - miatt kell most évente 600-800 milliárd forintos újabb forrást keresni. A politikus saját hibáiról is beszélt. Mint mondta, 2005 őszéig abban a hitben döntöttek az infrastruktúra-fejlesztésekről, hogy azok elszámolása megfelel az uniós szabályoknak. Kiderült azonban, hogy a továbbiakban az ilyen kiadásokat hiányként kell elszámolni.
 
A szocialista kormányok két nagy hibát követtek el az elmúlt húsz évben: az egyik Horn Gyula nevéhez fűződik, aki kilenc hónapon át halogatta a gazdasági kormányzás megkezdését, a másik pedig az országot 2001 és 2006 között irányítókéhoz, akik túlzott állami szerepvállalással hatalmas mennyiségű pénzt öntöttek ki bérekre, szociális ügyekre és az infrastruktúra fejlesztésére. A 2010-es adótörvénnyel Orbán Viktor mindkettőt megismétli - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a jelenlegi kormányfő is hónapokat késlekedett, az idő alatt csak a "29 pontos semmitmondással" állt elő, most pedig csak fut a pénze után, mert az adórendszer átalakításával a költségvetésből eltűnt 600-800 milliárd forintnyi bevétel, amit máshonnan kell beszednie. Ez ki nem kényszerített hiba - fűzte hozzá a politikus.

A Széll Kálmán-tervet értékelve Gyurcsány Ferenc azt mondta: az a folyamatos, lopakodó, mindennapos kiigazítások sokéves történetévé fog válni. A szocialista képviselő szerint a program alapproblémája az, hogy most azért kell újabb áldozatokat vállalni, mert a kormány megajándékozta a leggazdagabbakat. Ráadásul voluntarista is, mivel nincs annyi pénz a rendszerben, amennyit a megvalósítása feltételez.

A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor önellentmondásba kerül akkor, amikor arról beszél, hogy nem szabad az adórendszer átalakításával szociális problémákat kezelni, hiszen éppen az ő kormánya vezette be a végtelenül igazságtalan családi adókedvezményt. Gyurcsány Ferenc ezt "perverz újraelosztásnak" nevezte, mivel azoknak ad többet, akiknek egyébként is több van.

Miben hibázott?

A politikus saját hibáiról is beszélt. Mint mondta, 2005 őszéig abban a hitben döntöttek az infrastruktúra-fejlesztésekről, hogy azok elszámolása megfelel az uniós szabályoknak. Kiderült azonban, hogy a továbbiakban az ilyen kiadásokat hiányként kell elszámolni, akkor pedig nem maradt mozgástér: a kormány szembesült azzal, hogy a növekedés elősegítésével nem lehet legyőzni a hiányt, és nem lehet csak kis lépésekkel korrigálni. Ez Orbán Viktornak sem fog sikerülni - jegyezte meg.

2008 végére a 11 százalékos hiányt sikerült 3,8 százalékosra csökkenteni, a választók azonban nem bocsátották meg a megszorító intézkedések bevezetését - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az államadósság nagy része az elmúlt tíz évben keletkezett, ebből fedezte a szocialista-szabad demokrata kormánykoalíció egyebek mellett Debrecen főterének felújítását, a Pentele híd felépítését, a 13. havi kifizetését, a családtámogatások csaknem duplájára növelését, az orvosok és pedagógusok fizetésének ötven százalékos emelését, a vidéki egyetemek campusainak korszerűsítését, és ebből képződtek a jelentős megtakarítások a magánnyugdíjpénztárakban - fejtegette a szocialista politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint az infrastruktúra fejlesztése miatt az országnak nincs oka lelkiismeret-furdalást érezni, arról azonban lehet vitatkozni, hogy a szociális transzferek és a bérek emelését úgy kellett-e elvégezni, ahogyan tették.

 

MSZP államadósság Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc válságadók
Kapcsolódó cikkek