Közélet

Nem jön be az egy anya, két szavazat?

A Magyar Progresszív Intézet szerint a Fidesz-KDNP az ellenzék irányába tett látványos gesztusokra és engedményekre készül az alkotmányozás parlamenti vitájában.

Filippov Gábor, az intézet elemzője elemzésében hangsúlyozza: a kormánypártok szerdán bemutatott alkotmánytervezetébe számos olyan elem került, amelyekre a kormányfő, illetve prominens fideszes képviselők korábbi nyilatkozatai alapján sem lehetett számítani. Ez szerinte azért történhetett, mert a Fidesz-KDNP kiindulópontot kívánt elfoglalni az ellenzékkel folytatandó hosszas alkudozáshoz, amelynek során várhatóan igyekeznek legalább egy másik frakció támogatását is elnyerni a leendő alkotmány legitimitása érdekében.

Kiemeli: az új alaptörvény csak akkor számíthat széleskörű és tartós elismerésre, ha nem a parlamenti erőfölény kényszerítő erejére, hanem demokratikusan kivívott kompromisszumokra, a politikai közösség közös alapjaira épül.

A Magyar Progresszív Intézet munkatársa a legvalószínűbb lehetséges engedménynek nevezte a kiskorú gyermek után járó plusz szavazat bevezetésének nyitva hagyását. Mint fogalmaz, egy ilyen változtatás nemcsak súlyosan sértené az egyenlő szavazat demokratikus alapelvét, de a felmérések szerint a magyar lakosság nagyobb részének támogatását sem nyerné el, mi több a kormánypártok azáltal a "médiatörvény körül kialakult botrányhoz hasonló méretű nemzetközi viharra is számíthatnának".

Filippov Gábor szerint a Fidesz-KDNP hasonló engedményekre lehet hajlandó az "Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása kapcsán". A tervezet ugyanis annak ellenére érintetlenül hagyja a tavaly ősszel hozott korlátozást, hogy az ellen nemcsak az ellenzék, de a jogászszakma is egyhangúan fölhördült - fejti ki a politológus, megjegyezve ugyanakkor, korántsem sem biztos, hogy a kormány "lemond egy ilyen fontos kiskapuról".

Filippov Gábor megemlíti továbbá, hogy az új alkotmány kormánypárti tervezete szakítana az ideológiailag semleges alaptörvény koncepciójával. Hangsúlyozza: a szövegben erre utalnak azok a sűrűn előforduló kommunikációs fordulatok, amelyek például a nemzeti együttműködés nyilatkozatából is ismerősek lehetnek, továbbá a keresztény egyház és a szigorúan hagyományos családmodell előtérbe helyezése, illetve a Fidesz-KDNP történelem- és nemzetértelmezésének megjelenése.

Progresszív Intézet nemzeti együttműködés szavazat ellenzék alkotmánytervezet alkotmány
Kapcsolódó cikkek