Közélet

Török Gábor: Meg kéne látni a másikban a magyart

2011-ben a magyar parlament képtelen „normális” vitát folytatni az ország legfontosabb törvényéről, és képtelen olyan alkotmányt elfogadni, amely mögött ott állnak a választók elsöprő többsége által a törvényhozásba küldött képviselők – írja a ma kezdődő alkotmányozásról Török Gábor.

Messzebbről vagy későbbről - ismétlem meg újra, s ehhez a felismeréshez, továbbá a másikra mutogatás legalább időleges felfüggesztéséhez nem kellene más, mint egy kivételes történelmi pillanatban meglátni politikai ellenfeleinkben is azt, amit a világ lát: a másik magyart – fogalmaz blogjában a politológus.

Mint fogalmaz, egy pillanatig sem állítja, hogy így ne lehetne alkotmányt létrehozni: az új alaptörvény minden kétséget kizáróan 262 Fidesz-KDNP-s igen szavazat mellett is törvényes és érvényes lesz. A folyamat azonban ebben a formában sajnos kockázatokkal jár: csökkentheti az alkotmány elfogadottságát és veszélyeztetheti tartósságát.

Pedig mindkettő nagyon fontos lenne – ezért is tartja mindazokat felelősnek (vagyis ebben az értelemben felelőtlennek), akik kormánypártiként vagy ellenzékiként tehettek volna  (és talán még tehetnének is) azért, hogy ne így legyen.

többség blog Török Gábor KDNP Fidesz alkotmány alkotmányozás
Kapcsolódó cikkek