Közélet

A többségnek tetszett Lázár "Aki nem vitte semmire…" beszéde

A Századvég szerint Lázár János beszéde nem váltott ki jelentős változást a közhangulatban, és az ügy ismertsége is csak közepesnek mondható.

Március végén került nyilvánosságra az hangfelvétel, amelyen Lázár János arról beszélt, hogy "aki nem vitte semmire, az annyit is ér". A politikus az ügy kipattanását követően nyilvánosságra hozta a teljes jegyzőkönyvet és hangsúlyozta, hogy a megélhetési politikusokról beszélt, de elnézést kért azoktól, akiket esetleg megbántott. A 2011 márciusában a tömegmédiumok által közzétett 2008-as hangfelvételről, az ezzel kapcsolatos vitákról, eseményekről a megkérdezettek 65,4 százaléka hallott.

Az ügy ismertsége közepes mértékűnek mondható, nem haladja meg a napirendet meghatározó ügyekre jellemző 80 százalékot.

Az ügyet ismerők döntő többsége a közszolgálati, vagy kereskedelmi televíziók műsoraiból (68,6 százalék), valamint internetes hírportálokról, blogokból (12,5 százalék) értesült a témával kapcsolatos hírekről, eseményekről, információkról.

A relatív többség (55 százalék) pozitívnak, helyénvalónak értékelte a frakcióvezető reakcióját az őt ért támadásokra, mindössze a megkérdezettek 23 százaléka vélekedett negatívan a gesztusról és várt volna el súlyosabb politikai következményeket. A válaszadók 8,2 százaléka pedig valós ok híján szükségtelennek gondolta ezt a gesztust.

Összességében elmondható, hogy Lázár János Fidesz frakcióvezető vitát kiváltó mondatai nem okoztak változást a politikai közhangulatban, az ügy érdemben nem befolyásolta a pártpreferenciát, nem rontott a kormánypárt helyzetén és nem javított az ellenzék pozícióján.

frakcióvezető blog aki nem vitte semmire Lázár híradó közgyűlés Fidesz
Kapcsolódó cikkek