Közélet

Nem csökkent a kockázat: nagyobb körben telepítenek ki Fukusimánál

A japán hatóságok bejelentették, hogy vélhetőleg nagyobb körzetben kell lakosokat kitelepíteniük a márciusi természeti katasztrófa során megrongálódott fukusimai erőmű környezetében.

A japán hatóságok a nemzetközi aggodalmak ellenére nem rendelték el 20 kilométeres távolságon túl az érintett lakosság kitelepítését, holott egyes vélemények szerint a fukusimai atomszerencsétlenség a világ legnagyobb ilyen jellegű esete az 1986-os csernobili baleset óta.

A japán kabinet főtitkára Yuki Edano szerint most azonban további evakuálásra készülnek, mert az erőműben nem javul a helyzet, s egyre kockázatosabb otthon maradni azoknak, akik a közelben laknak. A kitelepítés előtt ellenőrzik a környék sugárzási szintjét. Az egyik japán napilap szerint mintegy 30 kilométeres körzeten belül mindenkinek el kell majd hagynia otthonát.

Edano ripotereknek azonban arról számolt be, hogy nem a hagyományos hatáskör alapú evakuálásra kell számítani:_ a szakemberek felmérik a sugárzási szintet, s mindenkit kitelepítenek, akikre az káros lehet, legyen az közelebb, vagy távolabb. Naoto Kan, japán miniszterelnök szerint az evakuálás mintegy 130 ezer embert érint, 70 ezren már el kellett hagyni otthonukat.

Egy, fukusimától mintegy 40 kilométerre fekvő faluban már felkészítették az embereket arra, hogy el kell hagyniuk otthonukat, mert túlságosan nagy sugárzásnak vannak kitéve.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAE) már régóta sürgeti Japánt, hogy telepítse ki a lakosokat a sugárzási területről, s egyebek mellett az Egyesült Államok és Ausztrália is arra hívta fel polgárai figyelmét, hogy ne menjenek az erőműhöz 80 kilométernél közelebb.

A japán hatóságok még csak most fogják teljesen lezárni az erőmű 20 kilométeres körzetét.

A sérült fukusimai daiicsi erőmű szakértői nem kerültek közelebb a sérült reaktorok hűtőrendszerének megjavításához. Annak érdekében, hogy az erőmű fűtőelemeit le tudják hűteni, s elkerüljék a robbanást, a mentésen dolgozók tengervizet fecskendeznek a reaktorokra. A mérnököknek néhány napja enyhén radioaktív vizet kellett a tengerbe engedniük, hogy csökkentsék a nyomást a reaktorblokkokban. A lépést Kína és Dél-Korea is kritizálta.

IAE kitelepítés atom evakuálás Japán Fukusima sugárszannyezés erőmű
Kapcsolódó cikkek