Közélet

Szíjjártónál kiverte a biztosítékot a német külügy bírálata

Az új magyar alkotmány jóváhagyása kapcsán aggodalmát fejezte ki hétfőn Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere. Ma Szíjjártó Péter, a kormányfő szóvivője éles hangú közleményben utasította vissza a bírálatot, és a magyar Külügyminisztérium is elfogadhatatlannak nevezte német kollégáik nyilatkozatának egyes részeit.

Az MTI-hez eljuttatott - s a külügyminisztérium honlapján is megjelent - nyilatkozatban az államminiszter emlékeztetett: Magyarország az elmúlt évtizedekben a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia elkötelezett védelmezőjeként elvitathatatlan helyet harcolt ki magának a történelemkönyvekben.

"Éppen mi, németek soha nem felejtjük el magyar barátaink támogatását" - fogalmazott az államminiszter, hozzátéve: "Ezért is nagy figyelemmel és nem minden aggodalom nélkül szemléljük a magyarországi fejleményeket."

"Az év elején életbe lépett médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami - a végrehajtott módosítások ellenére - csak nehezen összeegyeztethető az értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal - és annak létrejöttével - erősödtek, és nem gyengültek" - fogalmazott Werner Hoyer külügyi államminiszter.

Európa "egységet jelent a sokszínűségben" - folytatódott a nyilatkozat. Megfogalmazása szerint sokszínűséget az olyan toleráns együttélés értelmében, amelyben nem kérdőjeleződik meg a mindenkori politikai többség joga a döntéshozatalra. Másrészt politikai kultúrája érettségének és hitelességének mértékét tükrözi külföldön és belföldön egyaránt a társadalom kisebbségeivel szembeni magatartás.

A Külügyminisztérium válaszközleményében az áll, hogy többször részletes tájékoztatást kapott az alkotmányozás folyamatáról a német külügyi vezetés, köztük Hoyer államminiszter is.

"A tájékoztatás során többször hangsúlyoztuk, hogy - Hoyer államminiszter állításaival szemben - az új alkotmány nem szűkíti a kisebbségek jogait, nem korlátozza a jogállamiságot és nem sérti a közös európai értékeket, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti azokat" - fogalmaz a külügyi tárca. A minisztérium különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a nyilatkozat visszautal a médiatörvényre, amelyet a magyar országgyűlés az Európai Bizottság által megfogalmazott konkrét kifogások alapján módosított, ezzel is bizonyítva a közös európai értékek iránti elkötelezettségét.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint egy ilyen "beavatkozási kísérlet" ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival. A szóvivő hozzátette, "Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért".

orbán-kormány Fidesz alkotmány Külügyminisztérium alkotmányozás
Kapcsolódó cikkek