Közélet

Berlusconi lemondana a hatalomról?

Giulio Tremonti gazdasági miniszter lehet az olasz kormánypártok miniszterelnök-jelöltje a következő, 2013-ban esedékes parlamenti választáson.

Erről maga Silvio Berlusconi kormányfő beszélt az állami Rai tévécsatorna esti talk-show műsorában. A miniszterelnök azt mondta: a következő ciklustól már csak pártja, a Szabadság Népe ügyeivel foglalkozna, a kormány vezetését pedig átadná másnak, amire szerinte leginkább a jelenlegi gazdasági miniszter lenne a legmegfelelőbb jelölt. Mindamellett a 74 éves Berlusconi arra is utalt, amennyiben pártja ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is ő maradjon a kormány élén, akkor természetesen vállalni fogja az újabb ciklust is.

Berlusconi valójában már április közepén is megpendítette, hogy nem jelöltetné magát újra kormányfőnek a következő választáson. Ekkor beszélt első ízben utódlásáról, amióta 1994-ben először foglalhatta el a miniszterelnöki széket. A pár héttel ezelőtti nyilatkozatában még azt sejtette, hogy Angelino Alfano igazságügy-miniszter követhetné a kormányfői poszton.

Most viszont a gazdasági minisztert jelölte meg utódjaként. A koalíciós partner Északi Ligához köthető 63 éves Giulio Tremonti érdemeként ismerik el, hogy Olaszország más euróövezeti országokkal szemben a válság során a gazdaság élénkítése céljából nem fokozta az állami kiadásokat. Ennek hatására tavaly az államháztartási hiány mértéke a 4,6 százalékára csökkent.

Tremonti kormányfőjelöltségének esélyét azonban csökkentheti, hogy a kabinet több tagja is bírálja szigorú költségvetési politikája miatt, amiért úgymond nem kellően ösztönzi a gazdaság növekedését. n T. G.

Második főváros

A divat városából pénzügyi központtá varázsolná Milánót a város polgármestere. A jövő hét végi önkormányzati választásra készülő kormánypárti Letizia Moratti tervei szerint hétmillió négyzetméternyi területen 160 felhőkarcolót építenének fel a következő húsz év során. Szakértők, illetve a balközép ellenzék szerint azonban az észak-olasz városban már most is jelentős a túlkínálat az irodai ingatlanok terén.


miniszterelnök utód Berlusconi tremonti szabadság népe
Kapcsolódó cikkek