Közélet

Gyurcsány A-terve az MSZP - Nagyot bukhat Orbán

A kormányzat előtt álló legfontosabb kérdés a romákkal és a leszakadó társadalmi rétegekkel kapcsolatos problémák kezelése - nyilatkozták a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának politológus vendégei - Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója és Kiszelly Zoltán politológus.

Mindketten úgy látják: a kormányzás nehezebb időszaka még csak most következik,miután a kabinet egy évet "csúszott" a társadalom számára fájdalmas, ám szükséges átalakítások megkezdésével. A szakértők úgy látják: a jelenlegi politikai helyzet egy új párt megjelenéséért kiált, de azt még nem tudni: már létező, avagy teljesen ismeretlen formáció lesz-e az új politikai erő. 
 
Politikailag azért fontos kihívás a roma kérdés, mert ha ezen a területeken nem sikerül előrehaladást elérni, azzal sok szavazót veszíthet a Fidesz, amelyek a Jobbikhoz áramolhatnak – vélte Krekó Péter. Kiszelly Zoltán hozzátette: nem csak a romák, hanem más szegénységben élő rétegek sorsa is közép- és hosszú távon oldható meg; ez ugyanis főként szociális kérdés, munkahelyek kérdése. Egyes politikai pártok és szervezetek ugyanakkor rövid távú hasznot szeretnének begyűjteni a téma kapcsán, így ezek "könnyű álmot", a probléma gyors megoldását ígérik a szavazóknak.

Eddig sem volt könnyű helyzete a kormánynak, de a nehéz periódus még csak most következik. Most kell olyan intézkedéseket elfogadni például az adórendszer átalakításában, ami sok százezer vagy akár milliónyi szavazó számára hozhat valamiféle kedvezőtlen helyzetet – mondta kérdésre válaszolva Krekó Péter. Egy évet veszített egyébként a kormányzat azzal, hogy az egyébként szükséges átalakításokat – a kiadáscsökkentő csomagot, melynek fő célja az államadósság csökkentése - a kormányzása megkezdése után egy évvel kezdte el.

Komoly kérdés, hogy ennek szinte borítékolható kedvezőtlen hatásait - valószínűleg tovább fog csökkenni a Fidesz népszerűsége – tudja-e valahogy ellensúlyozni a kormányzás második periódusában a kormányzó párt – sorolta érveit a kutatási igazgató.  Kérdés az is, hogy ez a mostani átstrukturáló-megszorító politika meghozza-e a széles körben érezhető gyümölcsét 2014-re, az akkor esedékes választásokra – tette hozzá Kiszelly Zoltán. Magyarán: mindannak, amiért most áldozatot vállal a társadalom, lesz-e olyan értelme, amit a szavazók többsége érez vagy elfogad - tette hozzá a politológus. 

"Én ott látok egy komoly veszélyforrást, hogy ezeknek a választóknak a többsége kiábrándult a szocialista kormányokból, most kiábrándul a Fideszből – kérdés, hogy ezt az elégedetlenséget és az általános rossz érzést a politikai elittel szemben milyen párt tudja majd valahogy becsatornázni a jövőben" - fogalmazta meg a kérdést Krekó Péter, aki szerint a jelenlegi politikai kínálatból erre leginkább a Jobbik lehet képes.

A jövőben meg is jelennek majd új politikai kezdeményezések, vannak olyan mozgolódások, amelyek ezt a folyamatot előre vetítik – vázolta a várható eseményeket Krekó. De az is lehet – tette hozzá –, hogy olyan politikai erő lesz az új párt, amelynek most még a létezéséről sem tud senki.

Kiszelly Zoltán Gyurcsány Ferenc lépéseivel kapcsolatban arra emlékeztetett: a volt szocialista pártelnök számára az A-terv jelenleg az, hogy az MSZP-t alakítsa át saját elképzelései szerint. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy az MSZP a magyar politikában ismert párt, most is körülbelül húsz százaléknyi szavazóra számíthat – könnyebb egy már meglévő pártot átvenni, átalakítani, mint egy újat felépíteni. Ha a jövő évi tisztújító kongresszuson Gyurcsány alulmarad átalakítási terveivel, még mindig lesz ideje megalakítani saját pártját – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

bizonytalan szavazó Kiszelly Zoltán Krekó Péter politológus political capital Jobbik
Kapcsolódó cikkek