Közélet

Reform előtt: tömegesen kérik nyugdíjazásukat a lengyel katonák

Tömegesen kérik nyugdíjaztatásukat a lengyel hadsereg hivatásos tagjai, mivel tartanak a jövő évben életbe lépő nyugdíjreformtól, és aggódnak a katonai szolgálat stabilitásának hiánya miatt - írta hétfőn a Rzeczpospolita.

A lengyel napilap nem hivatalos értesülései szerint idén április végéig már mintegy 3 ezer hivatásos katona kérte nyugdíjaztatását, a tavalyi év egészében pedig számuk elérte a 6 és fél ezret, ami a legmagasabb érték a 90-es évek óta.

Felpanaszolják, hogy a külföldi missziókból visszatérve egyáltalán nem biztosított a hazai állásuk, ráadásul nincs lehetőség előremenetelre. Különösen érvényes ez a tiszthelyettesekre. Ezért a legtapasztaltabb katonák - különleges egységek kommandósai, pilóták, búvárok, ejtőernyősök vagy utászok - a külföldi misszióból hazatérve távozni akarnak a szolgálatból.

Májusban valóságos lavinája indult meg a nyugdíjazási kérelmeknek. Ennek oka, hogy a katonák számára féléves felmondási idő van érvényben, ezért már most kérik a nyugdíjaztatást, hogy a várhatóan a jövő év januárjában életbe lépő nyugdíjreform előtt távozhassanak a szolgálatból. 

A jelenlegi szabályok szerint a katonák már 15 év szolgálati idő után, életkoruktól függetlenül korkedvezményes nyugdíjba mehetnek, és a nyugdíjuk összege az utolsó fizetés 45 százalékának felel meg. A kormány által javasolt reform értelmében legkorábban 25 évi szolgálat és csak 55. életévük betöltése után mehetnének nyugdíjba. A katonák érdekvédelmi szervezete azonban 20 évi szolgálati időhöz és az 50. életév betöltéséhez kötné a nyugdíjaztatást. A tárgyalások folyamatban vannak.

Ahhoz, hogy a hivatásosok teljes nyugdíjat, vagyis utolsó fizetésük 75 százalékát kapják meg, jelenleg több mint 28 évig kell szolgálniuk. Ezt az időt csökkenteni, illetve a nyugdíj összegét növelni lehet a különböző pótlékokkal, amelyeket a kommandósok, búvárok, pilóták, utászok és ejtőernyősök, valamint a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonák kaphatnak. A kormány jövő év január elsejétől azonban a felére akarja csökkenteni ezeknek a pótlékoknak a többségét, ráadásul azt szeretné, hogy a nyugdíjnövekmény ne haladja meg a pótlékok összegének 10 százalékát - írta a Rzeczpospolita.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek