Közélet

A kormány felügyeltetné a nemzetgazdaságilag fontos cégek csődjét

Több törvényjavaslatot terjesztett a kormányoldal az Országgyűlés elé péntek délután. Módosulna a közbeszerzési, az egyházakról szóló, a csőd- és az önkormányzati törvény is.

Az új közbeszerzési törvény jelentős mértékben visszaszoríthatja a korrupciót – véli az NFM. Az új tervezet egyik központi célkitűzése, hogy a közbeszerzési eljárások szabályai rugalmasabbak legyenek. Ha a törvény életbe lép, a jövőben egyetlen pályázót sem lehet kizárni a közbeszerzésekből formai okokra hivatkozva – derül ki a szövegből. Ennek érdekében újraszabályozza az egyes eljárástípusokat és csökkenti az adminisztratív terheket.

A törvény helyzetbe hozná a kisebb vállalkozásokat is. A szöveg megfogalmazása szerint „a javaslat célja a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzési eljárásban való részvételének, a fenntartható fejlődés, az állam szociális célkitűzései és a jogszerű foglalkoztatás elősegítése”.

Módosul a csődtörvény is. A kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek csőd- vagy felszámolási eljárás alatt állnak, és adósságrendezésükhöz, hitelezőikkel való megegyezésükhöz, reorganizációjukhoz nemzetgazdasági vagy kiemelt köz-, vagy gazdaságpolitikai érdek fűződik, hogy jogutód nélküli megszüntetésük gyorsabb, átláthatóbb legyen – az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal (Fidesz) nyújtotta be.

Az ilyen eljárásokhoz állami felszámolóbiztost rendelnek ki. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt vállalkozások vagyonfelügyelőjének és felszámolójának a kormány csak az ilyen profilú, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaságot jelölhet ki.

költségvetési csalás közbeszerzési törvény középvállalkozások csődtörvény módosítás
Kapcsolódó cikkek