Közélet

Abortuszellenes kampány - Felháborodva követeli vissza a pénzt az EU

Uniós forrásokból finanszírozta a magyar kormány az abortuszellenes kampányát. Az uniós vezetők felháborodva követelik vissza a pénzt.

A Progress foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási programjának keretéből finanszírozta a magyar kormány az abortuszellenes kampányának nagy részét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium legutóbb 300 ezer eurót kapott a program keretén belül, mely Soltész Miklós szociális államtitkár korábbi ismertetője szerint az Együtt az egyenlőségért program költségeinek 80 százalékát fedezi.

Múlt héten az Európai Parlamentben Viviane Reding EU-biztos ígéretet tett, hogy lépéseket tesz a Progress-források befagyasztására és - ha kell - a pénzügyi konzekvenciák levonására is. Hozzátette azt is, " a kampány nincs összhangban a magyar kormányzat által bemutatott korábbi projekttervekkel".

Az EU-biztos szerint a "kampány szembemegy az európai értékekkel", így szeretnék az általuk nyújtott forrásokat mihamarabb viszontlátni. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium válasza szerint "rövid úton" tisztázni fogják a nézeteltérést az Európai Bizottsággal, és ha nem tudják eloszlatni annak kétségeit, akkor levonják "a megfelelő következtetéseket".

A kampányra készült plakátokon egyébként egy magzat látható, alatta a következő felirattal "Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek!" Bár a kampány plakátjaiból ez tűnhet ki, de Soltész Miklós szerint ezzel nem akar elindulni a kormányzat az abortusz betiltása felé. Arra ugyanis az államtitkár szavai szerint ország nem áll készen, a kampány célja mindössze az élet fontosságának kihangsúlyozása.

uniós forrás abortusz Progress plakát visszafizetés Soltész Miklós kampány
Kapcsolódó cikkek