Közélet

Állami hulladékkezelés? - Így drágulhat számtalan termék

Nagyszámú forgalmazó és gyártó vállalatot érint a termékdíjas szabályozás átalakítására vonatkozó, a múlt hét közepén benyújtott törvényjavaslat.

Ennek értelmében 2012-től megszűnne annak a lehetősége, hogy a termékdíjas termékek kibocsátói hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítése esetén mentességet szerezzenek a díj fizetése alól. Eközben maguk a díjtételek több árucsoportnál jelentősen csökkennének, de az érintett termékkategóriák többségében a fizetendő összegek átlagosan így is 10-30 százalékkal, míg a nem kereskedelmi élelmiszer-csomagolásoknál több mint 100 százalékkal emelkednének. A hulladékkezelést eddig piaci alapokon szervező koordináló szervezetek szerepe pedig a csomagolási, az elektronikai, az akkumulátor-, valamint a gumiabroncs-hulladékok kezelése területén megszűnne.

A hasznosítási kötelezettségeiket egyénileg teljesítők ugyanakkor, a begyűjtés és hasznosítás mértékének növekedésével egyre csökkenő mértékű termékdíjat fizetnek majd. A tehernövekedést részben kompenzálhatja, hogy az adminisztráció egyszerűbbé válik.

A befolyó termékdíj egy része felett az újonnan felálló – százszázalékos állami tulajdonban lévő – Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) rendelkezik majd. A szervezet közbeszerzési pályázat útján fog szolgáltatásmegrendelést vásárolni a hulladékbegyűjtő és -hasznosító cégektől annak érdekében, hogy Magyarország teljesíteni tudja az európai uniós hulladékhasznosítási kötelezettségeit.

„Millió sebből vérzik” – ezekkel a szavakkal kommentálták a törvényjavaslatba foglaltakat a lapunk által megkérdezett szakértők. Az italos kartondobozok termékdíjtételének felemelése háromszoros költségnövekedést jelent a válságból alig kilábalt tejágazatnak, amely ezt kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztók irányába. Az emiatt bekövetkező fogyasztáscsökkenés pedig kihat a tejtermelő gazdaságokra is – közölte Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Eközben a mentesség lehetőségének a megszüntetése következtében a gyártók érdektelenné válnak a begyűjtési és hasznosítási költségek minimalizálásában. Emellett félő, hogy az OHÜ nem tud rugalmas módon működni, ez előrevetíti a hulladékkezelés működési zavarait. Székely Anna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója hozzátette: a begyűjtők és hulladékkezelők jogos aggodalma, hogy az OHÜ létrehozásával és a közbeszerzés beiktatásával az állam nyitja ki a kaput a külföldi versenytársak előtt, tovább csökkentve a hazaiak lehetőségeit. Mások szerint a tervezet ellentmondásban van magyar és uniós jogszabályokkal is.

Fenntarthatatlan rendszer?

A tervezet készítői elismerik, hogy a jelenlegi koordináló szervezetek által működtetett hulladékkezelő rendszer eredményeképpen egyes hulladékáramokban sikerült elérni a célul kitűzött felső hasznosítási arányokat, s részlegesen fejlődésnek indult a

A jogalkotó szerint azonban a rendszer fenntarthatatlan, s ellehetetleníti a szabályozás legfőbb céljának a megvalósítását, a hulladékok lerakóktól való eltérítését.

A jogalkotó szerint azonban a rendszer fenntarthatatlan, s ellehetetleníti a szabályozás legfőbb céljának a megvalósítását, a hulladékok lerakóktól való eltérítését. -->

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók ohü hulladékbegyűjtő hulladékkezelés Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség csomagolás termékdíj
Kapcsolódó cikkek