„A babcsíra az” – nyilatkozta Reinhard Burger, a német járványügyi központ, a Robert Koch Intézet vezetője. Azok, akik ettek babcsírát, kilencszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akik nem – fejtette ki.
A német szakemberek először a Spanyolországból importált uborkát tették felelőssé, majd később felmerült annak a lehetősége, hogy a babcsírában található a betegségekért felelős E. coli baktérium. Burger arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványnak még közel sincs vége. A Robert Koch Intézet pénteken közétett eredményei szerint egy dél-szászországi farmról származó minták igazolták a fertőzést. Az ezután végzett tenyésztési vizsgálatok pedig egyértelműen igazolták a betegséget.
Az intézet ennek ellenére továbbra sem ajánlja a nyers uborka, paradicsom és saláta fogyasztását. A babcsíráét pedig egyáltalán nem.
A néhány héttel ezelőtti indulása óta Európa-szerte mintegy 3000-ren betegedtek meg az E- coli baktériumtól, amely eddig nem ismert baktériumok összefonódásából jött létre.