Közélet

Török: Az MSZP soha nem állt ilyen közel a megszűnéshez

A szociális konzultáció csupán politikai eszköz, az MSZP pedig soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy jelenlegi formájában megszűnjön. A többi között ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző, a Vision Politics igazgatója.

Török Gábor az InfoRádióban azt mondta, hogy a nemzeti és a szociális konzultáció, bár bizonyos szempontból ügyes, de mégiscsak politikai kommunikációs eszköz, tartalmi értelemben nincs hatása a kormány működésére.

A konzultációk arra valóban alkalmasak, hogy azt a látszatot keltik, mintha a kormányzásba valamennyire bevonnák a választópolgárokat - ez egyébként tanulság lehet a korábbi kormányzó pártok számára is.

Erről azonban természetesen szó nincs, a kérdőívek összeállítása is politikai célokat szolgál, és értelemszerűen nem tudja sem a valódi döntéshozatal, sem az igazi közvélemény-kutatás célját szolgálni - vélekedett.

Közel a szakadáshoz az MSZP

A szocialista párt kapcsán a politikai elemző úgy fogalmazott: tényként ki meri jelenteni, hogy az MSZP ilyen közel még nem volt ahhoz, hogy a jelenlegi a formájában megszűnjön létezni. A hangsúly az "ebben a formájában" kifejezésen van - tette hozzá a politikai elemző.

Török Gábor kiemelte: személy szerint biztosan nem merné kijelenteni, hogy a Magyar Szocialista Pártnak vége van. Azt azonban valószínűsítené, tette hozzá, hogy a párt nagyon jelentős változások előtt áll - és ebben benne van az a forgatókönyv is, hogy kiírja magát a kormányképes politikai erők közül.

Ehhez Török Gábor szerint még a tavalyi parlamenti választáson elszenvedett vereségkor sem volt olyan közel a párt, mint most. Hiszen az elmúlt időszakban éppen az látszott, hogy az MSZP képes stabilizálni a helyzetét.

Az elemzőt saját bevallása szerint kifejezetten meglepte, hogy az MSZP választói közössége intakt maradt, a párt egy ilyen történelmi vereség után sem haladt tovább lefelé a lejtőn, hanem képes volt - alacsony szinten ugyan, de - stabilizálni a támogatottságát.

Azonban most úgy néz ki, hogy a belső ellentétek, konfliktusok olyan erősek, hogy akár a politikai rációval szemben is jelentős pártszakadáshoz vezethetnek. Ez persze nem automatizmus, nincs megírva a csillagokban, de egyre inkább úgy látszik, hogy a párton belüli önálló politikai érdekek nem tarthatóak meg egy szervezeten belül. Most már leginkább csak a konfliktus formája a kérdéses - vélekedett Török Gábor.

szociális konzultáció MSZP politika pártok Török Gábor Fidesz
Kapcsolódó cikkek