Közélet

A Strauss-Kahn-ügy: Sarkozy-ig érnek a szálak?

Alig néhány perccel azután, hogy felröppentek az első információmorzsák Dominique Strauss-Kahn, az IMF-fővezérének New York-i afférjáról, a szálloda biztonsági szolgálata már hívta is Nicholas Sarkozy francia elnök rezidenciáját, az Elysée-palotát. Az ügy mögött egyre többen sejtenek politikai támadást.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vette őrizetbe a New York-i rendőrség, miután állítólag erőszakoskodott egy szobalánnyal. A francia tulajdonú Accor szállodacsoporthoz tartozó Sofitel-hotel biztonsági főnöke alig néhány perccel az eset után már telefonált is Sarkozy palotájába. A szálloda szerint csak tájékoztatták az esetről az elnököt és semmiféle konspiráció nem volt a háttérben DSK esetleges lejáratására.

Ugyanakkor az eset fényében egyre többen gondolják úgy, hogy mégis előre megszervezett akcióról lehetett szó valamely francia titkosszolgálati szervezet és az Accor-lánc közreműködésével. François Loncle szocialista képviselő tovább öntötte az olajat az összeesküvés-elméletek híveinek tüzére, amikor azt nyilatkozta a France Info rádiócsatornának: "továbbra is azt hiszem, hogy egy volt egy olyan pont a történetben, amikor Strauss-Kahnt csőbe húzták."

Szintén a konspiráció lehetőségét veti fel, hogy azóta bebizonyosodott a DSK ellen valló szobalányról, hogy fele sem igaz annak, amit mond. Ráadásul Tristane Banon újságírónő egy állítólag 2002-ben elkövetett szexuális zaklatási ügyben tett feljelentést Dominique Strauss-Kahn ellen, gyanúsan a New York-i vádakkal egyidőben.

erőszak Dominique Strauss-Kahn Sarkozy DSK New York
Kapcsolódó cikkek