Közélet

Közép-afrikai a világ legdrágább városa - Szerintük

Sokat lehet arról vitatkozni, melyik a világ legdrágább városa, azonban kevesen tippelnének az angolai Ruandára, ahol 28 dollárba kerül egy CD és 20 dollárba egy szendvics üdítővel - legalábbis a Mercer tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint.

A Mercer tanácsadó listáján immár második alkalommal végez az élen az afrikai város, megelőzve több nagy metropoliszt, mint amilyen Tokió és London. A lista összeállításakor öt kontinens 214 városában vizsgálták, mennyibe kerül a külföldiek számára a szállás, a kávé, az élelmiszer, a ruházat és a közlekedés. Az évente elkészülő felmérés tanulsága, hogy az afrikai és ázsiai nagyvárosok egyre jobban jönnek fel az európai és amerikai települések kárára.

A lista második helyére Tokió került, a harmadikra viszont feljött Csád fővárosa, N''Djamena. Az első ötbe Moszkva és Genf fért még be. "Az európai városokban a megélhetés költsége a külföldiek számára viszonylag konstans maradt, Afrikában és Ázsiában viszont igen eltérő a kép országról országra. Különösen a szálláshelyek szűkössége dobja meg a kiadások szintjét egyes fontos városokban" - mondta
Nathalie Constantin-Métral, a Mercer kutatója.

Luandában a lakásbérlet költségei minden korábbi rekordot megdöntöttek idén: egy két hálószobás, bútorozatlan luxusapartman az afrikai fővárosban 7 000 dollárba kerül havonta, miközben ugyanezért Tokióban 4 842, New Yorkban pedig 4 300 dollárt kérnek.

A felmérés eredményeit az is befolyásolta, hogy a költségeket dollárban mérték, márpedig a dollár értéke jelentősen csökkent egyes devizákkal szemben az utóbbi időben. A brazil Sao Paolo például 11 helyet ugrott előre és tizedikként végzett, köszönhetően a real erősödésének a zöldhasúval szemben.

A lista másik végén, a legszegényebb városként a pakisztáni Karachi végzett, ahol a biztonság hiánya miatt szinte egyáltalán nem keresnek bérlakásokat a külföldi cégek dolgozói, ezért igen könnyű szállást találni. Kevéssel előtte Nicaragua fővárosa, Managua áll, majd a bolíviai La Paz, az etióp Addis Abeba és a kirgiz Bishkek.

Mercer megélhetési költség felmérés szállás
Kapcsolódó cikkek