BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A franciák nem kérnek Strauss-Kahnból

A franciák többsége nem akarja, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt igazgatója ismét szerepet vállaljon a francia belpolitikában - derült ki csütörtökön közvélemény-kutatási eredményekből.

A CSA közvélemény-kutató felmérése szerint a franciák 53 százaléka azt szeretné, ha a korábbi pénzügyminiszter nem venne részt a jövő áprilisban esedékes elnökválasztást megelőző kampányban.

Strauss-Kahn volt az egyértelmű esélyese a francia elnökválasztásnak, mielőtt május 14-én New Yorkban őrizetbe vették, mert a metropolis egyik szállodájának szobalánya, egy guineai nő azt állította, hogy a férfi meg akarta erőszakolni.

Az amerikai igazságszolgáltatás kedden ejtette a vádat, miután az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy ellentmondások vannak a nő vallomásában, és szavahihetősége megkérdőjeleződött.

A felmérés szerint a franciák 23 százaléka támogatja, hogy Strauss-Kahn részt vegyen a francia szocialista párt elnökjelöltjéről döntő előválasztáson, míg 19 százalék szerint a volt IMF-vezérnek - aki hírek szerint jövő hét elején tér haza Franciaországba - oda kellene állnia a hat jelölt közül valamelyik mögé.

A szocialisták hosszú sorozat megszakítására készülnek az áprilisi elnökválasztáson: Franciaországban 16 éve folyamatosan jobboldali az államfő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.