Közélet

Árkot ásnak az illegális bevándorlók ellen Görögországban

Görögország csütörtökön bejelentette, hogy elkezdte a török határon egy 120 kilométer hosszú, vízzel töltött árok ásását, hogy megállítsa az illegális bevándorlók bejutását az Európai Unió területére.

Hírügynökségi források a To Vima görög napilap jelentésére hivatkozva arról adtak hírt, hogy az árok, amely Görögország egyik legnagyobb projektje az Evrosz folyó mentén, 30 méter széles lesz és 7 méter mély.

A lap szerint a projekt 14,5 kilométeres szakaszát Orestiada város közelében már befekjezték. Görögország - az EU Frontex határőrségével karöltve - növelte a tengeri és szárazföldi járőrei számát, mert attól tart, hogy az észak-afrikai és a közel-keleti válság elmélyülése az illegális bevándorlók hullámát indíthatja el.

Görögország, amely évente több tízezer illegális bevándorló célpontja, már régóta azzal vádolja Törökországot, hogy nem fékezi meg az illegális bevándorlókat és nem teljesíti azt a megállapodást, hogy visszaveszi őket. Ezt a megállapodást az még januárban véglegesítette az iszlám országgal.

Görög adatok szerint tavaly mintegy 128 ezer illegális bevándorló érkezett Görögországba, a legtöbb az uniós tagállamok közül. A görög kormány azt tervezi, hogy úszó börtönökben és régi hadiszállásokon helyezi el átmenetileg a bevándorlókat.

bevándorlás Törökország illegális EU-egyezmény Görögország
Kapcsolódó cikkek