Közélet

Ipsos: A hónap nyertese a Jobbik

A Fidesz és az MSZP támogatottságában a korábbi trendeknek megfelelő, de nagyon kicsi változások történtek az elmúlt hónapban. A kormánypárt mögött a választókorú népesség 22 százaléka áll, ellenfele 14 százalékot ér el - ezek 1,8 millió illetve 1,1 millió szavazópolgárt jelentenek – derül ki az Ipsos kutatásából, amelyet a Népszabadság számára készített.

A hónap nyertese a Jobbik, amelynek tábora egy százalékponttal (7-ről 8-ra) nőtt az Ipsos júliusi kutatása szerint, de a hívek aktivitása jelentős mértékben megerősödött. Ez utóbbi jelenség következménye, hogy a biztos pártválasztók körében ismételten a 20 százalék közelébe kerültek a nemzeti radikálisok. Az eltökélt szavazói közegben a Fidesz 49, az MSZP 27 százalékos, a Jobbik 17, az LMP 6 százalékos támogatottságot élvez.

A Tárki korábban publikált felmérése szerint júliusban nőtt a Fidesz és az MSZP tábora közti különbség. A kormányzópárt támogatottsága a biztos pártválasztók között 53 százalékos, ugyanakkora mint egy hónapja, a szocialisták viszont négy százalékpontot estek, rájuk az emberek 20 százaléka voksolna. A teljes lakosság körében a Fidesz 30, az MSZP 11 százalékos támogatást élvez.

A Tárki szerint az LMP az elmúlt hónapban növelni tudta támogatottságát, a biztos pártválasztóknál négy százalékot javítva, tíz százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ugyanakkor nem változott jelentős mértékben. A radikális párt a teljes lakosság körében egy százalékot javítva kilencszázalékos, a biztos pártválasztók között pedig egy százalékot rontva 15 százalékos támogatottsággal bír.

LMP MSZP Jobbik Fidesz pártválasztás támogatottság
Kapcsolódó cikkek