Közélet

Finisben a népszámlálás előkészítése - 19 milliárdos költség

Teljes készültségben van a Központi Statisztikai Hivatal, már nincs egy hónap az évtizedenként egyszer lebonyolított népszámlálásig. Az 50 ezer ember bevonásával készülő, teljes körű felmérés négy évre elosztva 19 milliárd forintba kerül, de ebből 7,5 milliárd forint visszakerül a költségvetésbe adók és járulékok formájában – mondta Németh Zsolt, a KSH alelnöke.

A kinyomtatott, 110 millió oldalnyi dokumentum egymás mögé helyezve Új-Zélandig érne – szemléltette a munka volumenét az alelnök, aki szerint azonban nem kell sokallni ezt az összeget, ami mindössze négy korsó sör árának felel meg, ha leosztjuk a teljes népességre.

A végeredménye jövő év végére várható, de már márciusban kiadnak egy előzetes eredményeket tartalmazó tájékoztatót. A felmérés – amelyen a részvétel kötelező – eszmei időpontja október 1. 0 óra. Az összeírás október 31-ig tart, de november 8-ig folyhatnak a pótösszeírások.

Az idén lesz a premierje az internetes adatgyűjtésnek, egy felhasználóbarát rendszer segítségével önmaguk is kitölthetik a lakosok a www.enepszamlalas.hu címen. Ezt október 1. és 16. között vehetik igénybe, a kitöltés bármikor megszakítható, és egy másik alkalommal folytatható – mutatták be a KSH szakértői, remélve, hogy minél többen választják ezt a lehetőséget.

A közel 40 ezer számlálóbiztos már szeptember 27-től járja az országot, ám ők nem a KSH-val, hanem az önkormányzatokkal állnak majd szerződéses kapcsolatban. Minden megyei önkormányzatban lesz egy megbízott kormányhivatalnok a népszámlálás támogatására.

Zöld számok is segítik majd a lakosság informálását, a civil együttműködés jegyében mozgássérült munkavállalókat vettek fel telefonos operátornak. A népszámlálás a hajléktalanokat is összeírja, mindent megtesznek a szociális munkások bevonásával, hogy ez sikerüljön.

Fő a biztonság

Az adatvédelemre a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt helyezett a KSH – mondta Virágh Eszter. A hivatalból egyedi adat soha nem kerülhet ki, csak összesített formában, de például a népszámlálási kérdőíveken nem is szerepel név.

A szenzitív kérdések megválaszolása önkéntes, ilyenek a nemzetiség, a vallási hovatartozás vagy az egészségügyi helyzetre vonatkozó sorok.

A számlálásban részt vevőkkel titoktartási nyilatkozatot íratnak alá. Az adatvédelmi biztossal és az ORFK-val is szorosan együttműködik a KSH.

A szenzitív kérdések megválaszolása önkéntes, ilyenek a nemzetiség, a vallási hovatartozás vagy az egészségügyi helyzetre vonatkozó sorok.

A számlálásban részt vevőkkel titoktartási nyilatkozatot íratnak alá. Az adatvédelmi biztossal és az ORFK-val is szorosan együttműködik a KSH. -->

adatgyűjtés KSH népszámlálás járulék adó
Kapcsolódó cikkek