Közélet

Interjú Gyurcsánnyal - "Kirakatper, mint Sztálin idején"

A La Repubblica című olasz ellenzéki napilap online kiadása interjút közölt Gyurcsány Ferenccel, aki az újság berlini tudósítójának, Andrea Tarquininek a kérdéseire válaszolt.

"Nem hasonlítom magam össze senkivel. Országom, mely diktatúrává kezd átalakulni, börtönbe záratna. Remélem, hogy ez figyelmeztetés minden magyar számára. Ha egy volt kormányfő áldozati báránnyá változtatható, senki sem érezheti magát biztonságban. Pontosan úgy, mint az ötvenes években" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a La Repubblica által közölt interjúban

Az interjú Kirakatper, mint Sztálin idején címmel jelent meg. Arra a kérdésre válaszolva, hogy kijelentéseivel a Rajk László elleni perrel von-e párhuzamot, Gyurcsány - Rajk ártatlanságának hangoztatásával- azt hangsúlyozta, hogy ő semmilyen törvénytelenséget nem követett el. 

A védekezését firtató kérdésre Gyurcsány így válaszolt: "Aki ártatlan, könnyen védekezik. Minden lehetőséget kihasználok, hazámban és külföldön, ártatlanságom kikiáltására. És bebizonyítom, hogy az igazi bűnözők azok, akik engem rágalmaznak és vádolnak. Ha a miniszterelnök bebörtönöz, még erősebb leszek. Az Orbán-rezsim bukása után helyreállítjuk a demokráciát Magyarországon, nekem szerepem lesz ebben a folyamatban". 

Az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat firtató kérdésre Gyurcsány azt válaszolta, "Orbán tudja, hogy gazdaságpolitikája darabjaira hull, csakis bohózatba illő perekkel és a demokratikus intézmények elpusztításával maradhat nyeregben". 

Gyurcsány megjegyezte, hogy Orbán gazdaságpolitikája tönkreteszi az országot, "... elmélyítette a gazdagok és szegények közötti különbséget, a döntő fontosságú egészségügyi, oktatási, helyhatósági reformok nem valósultak meg. A magán-nyugdíjalapokat a kormány kirabolta, a nem csökken, a valuta gyenge. Improvizálnak, úgy tűnik, nincs világos elképzelésük. Dekrétumokkal kormányoznak, széles társadalmi rétegek ki vannak zárva minden tárgyalásból. Ma Magyarország nem demokratikus...." - mondta Gyurcsány hozzátéve, hogy "a lidércnyomásnak akkor lesz vége, ha a kormány megbukik". 

Arra a kérdésre, hogy miközben Magyarország az EU és a tagja, Európa nem tűnik-e túl tétlennek és némának a budapesti eseményekkel kapcsolatban, Gyurcsány így válaszolt: "Több európai vezető részéről szeretném az Orbánnal szembeni nemtetszés kinyilvánítását hallani, de ránk demokratákra vár, hogy megvívjuk csatánkat hazánkban. Mire jók az európai tiltakozások, ha mi nem vagyunk képesek harcolni? Világosan ki kell jelentenünk, húsz évvel a kommunista rezsim bukása után, hogy nem akarjuk, hogy gyerekeink diktatúrában éljenek. Magyarország csodálatos ország, mostani szenvedéseinél sokkal jobb sorsot érdemel".

Gyurcsány per Magyarország kirakatper Sztálin interjú gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek