Közélet

Matolcsy: Emelkedik a gázolaj, az alkohol és a dohánytermékek adója

A kormány ragaszkodik az államadósság csökkentéséhez - jelentette ki a lovasberényi kormányülés után tartott tájékoztatóján a miniszterelnök. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyanitt közölte: emelkedik a dohánytermékek, az alkohol, a szerencsejáték és a gázolaj jövedéki adója.

Az euróövezet súlyos kihívásokkal néz szembe - szögezte le Orbán Viktor lovasberényi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, azok az országok, amelyek nem tudnak kiszabadulni az adósságspirálból, kemény évek elé néznek, Magyarország azonban nem akar erre az útra lépni. A vártnál alacsonyabb európai ellenére sem térnek el a korábban kitűzött céltól, az államadósság csökkentésétől.

Ennek megfelelően döntött a kabinet: október és november hónapban, amikor két nagyobb összegű lejár, Magyarországi visszafizeti azokat anélkül, hogy új kölcsönöket venne fel. A következő lépésben 77-ről 73 százalékra csökkenti a kormány az államadósságot. Orbán Viktor megfogalmazása szerint csak úgy állhatunk a saját lábunkra, ha mi magyarok keresünk a saját munkánkon, vagyis nem kell hiteleket törlesztenünk.

A miniszterelnök elmondta: az MNB-ben található valutatartalékból fizetnek ki 3 milliárd eurót, a nyugdíjrendszer átalakítása után a magyar kormányhoz kerülő külföldi részvényekből pedig 1 milliárd eurót. Ez teszi ki azt a 4 milliárd eurót, amit október-novemberben törleszt az állam.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott mondatok kapcsán újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta: 2006-ban is azt mondta, amit most, vagyis, hogy ne figyeljenek arra, amit mond, hanem csak arra, amit tesz. Mint ismeretes, a 2006-os választási kampány előtt Orbán Viktor az amerikai diplomatáknak azt mondta, ne figyeljenek arra, amit a kampányban mond.  

Matolcsy György elmondta: észrevették, hogy a globális gazdaság lassul, amelyre az ország átalakításának gyorsításával válaszol a kormány. Ennek egyik része az államadósság végleges csökkentése, az államháztartás hiányának 3 százalék alatt tartása. Ennek érdekében négy intézkedést hoztak: felgyorsítják az adó- és vámbeszedések rendjének átalakítását a hatékonyabb adóbeszedés érdekében. Magyarországon az áfacsalások miatt 600 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. A vállalta, hogy idén 40 milliárdos többlet áfa-bevételt gyűjt. Emellett gyorsítják az állam átalakítását; beszerzési stopot hirdetnek az államigazgatásban.

Előrehozzák a jövedéki emeléseket, amelyek eddig a 2012-es költségvetésben szerepeltek: 50 százalékkal emelkedik a játékadó, 1 milliárd forintos pluszbevételt hozva. 7 százalékkal emelik a dohánytermékek adóját, ez 5 milliárd pluszt jelent, az alkohol termékek adója pedig 5 százalékkal emelkedik. Ezen belül az aromázott termékek adója 50 százalékkal nő, 1 milliárd plusz bevételt hozva. A gázolaj adója 97-ről 110 forintra emelkedik, 3 milliárdra forintot hozva. Ennek magyarázataként Matolcsy György közölte: szűkíteni akarják a benzin és a gázolaj jövedéki adója közötti rést, ez indokolja, hogy most nem emelkedik a benzin adója. További 40 milliárd forint megtakarítására készül a kabinet idén az államigazgatásra vonatkozó teljes - eredetileg a jövő évre tervezett - beszerzési stop miatt.

A fenti intézkedések összesen 90 milliárd pluszt hoznak, amelyhez hozzáadódik a nyugdíjvagyonnal az állam kezébe kerülő részvények utáni osztalékokból megszerzett 10 milliárdos bevétel.

Matolcsy azt is elmondta, hogy 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak idén, és jövőre is, vagyis ekkora bővülési ütemre alapozzák a jövő évi költségvetést. A konvergenciaprogram alapján tavasszal még 3 százalék feletti GDP-bővülést várt a kormány. Orbán Viktor erre reagálva hangsúlyozta, ez egy konzervatív előrejelzés, amellyel nincs kibékülve.

 

miniszterelnök sajtótájékoztató lovasberény
Kapcsolódó cikkek