Közélet

A pedagógusok aggódnak

A kistelepülési iskolák (1–4. osztály) költséghatékonyságtól független állami finanszírozása, az e feletti évfolyamok kötött és finanszírozható osztálylétszám szerinti körzetesítése, csoportosítása szerepel a köznevelési törvény tegnap nyilvánosságra került tervezetében.

Míg az alsó tagozatot létszámtól függetlenül fenntartaná az állam, a felső tagozatok egyes településeken történő megszüntetésétől racionalizálást vár.
Az államosítás következménye az intézménybezárás lesz, a kormányhivatalok a jövőben megszüntethetnek iskolákat – kommentálta a Világgazdaságnak Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: pedagógiailag aggályos az is, hogy az egész napos iskolát kötelezővé tenné a tervezet, vagyis csakis a tanáron múlna, meg tudja-e tanítani a követelményre a diákot, a tanuló ennek ellenére mégis buktatható lenne. A 8 általános elvégzése ráadásul nem is jogosítaná a tanulókat még szakiskolai továbbtanulásra sem, így felmerül a kérdés, hogy akkor mire jó az általános iskola elvégzése – vetette fel Galló Istvánné. Az elnök rámutatott: így az oktatás nem a társadalmi hátrányok kiegyenlítését szolgálná, hanem még nagyobb ollót nyitna az egyes rétegek közt.

pedagógus szakiskola szakszervezet körzet évfolyam
Kapcsolódó cikkek