Közélet

Botrány - Berlusconi az EKB gyámsága alá helyezte Olaszországot?

Bebizonyosodott, hogy Berlusconi kormányfő az Európai Központi Bank (EKB) gyámsága alá helyezte az országot – így reagált az olasz ellenzék arra, hogy a Corriere della Sera vezető lap nyilvánosságra hozta azt az augusztus 5-i levelet, amelyben az EKB heteken belül távozó elnöke, Jean-Claude Trichet, illetve utóda, az amúgy olasz Mario Draghi azonnali megszorító intézkedéseket sürgetett a római kormánytól.

A levél szokatlanul nyíltan és egyértelműen, illetve konkrét határidőt szabva fogalmazta meg, mit kellene tennie a kabinetnek az államháztartás helyzetének javítása érdekében.

A levél megérkezése után nem sokkal az olasz kormány a júliusi 48 milliárd eurós megszorító csomag után újabb 45 milliárdos kiigazító intézkedéseket jelentett be. Az EKB pedig ezzel egyidejűleg elkezdte vásárolni az olasz állampapírokat, hogy az aggódó piaci hangulat hatására rekordmagasságokba szökő kötvényhozamokat mérsékelje.

Az EKB az utóbbi napokban már kisebb aktivitással vesz részt a kötvénypiacon, a tízéves állampapírok hozama pedig vissza is tért az
ország adósságfinanszírozása szempontjából veszélyesnek tűnő hat százalék körüli szintre.

Bár a sajtó tényként kezelte, hogy az EKB újabb megszorításokhoz kötötte a kötvényprogram beindítását.

Hároméves csúcson az eurózóna inflációja

A várakozásokat jóval meghaladva, közel hároméves csúcsra nőtt az eurózóna inflációja szeptemberben. A drágulás mértéke 3 százalékra nőtt éves alapon az augusztusi 2,5-ről. Ez megnehezíti, hogy az EKB a gazdaság megsegítése érdekében csökkentse az 1,5 százalékon álló kamatlábat.


EKB Trichet mario draghi állampapír
Kapcsolódó cikkek