Közélet

Felsőoktatás: csak kérdőjelek

Gyakorlatilag minden érintett fél elismeri, hogy megérett a változásra a felsőoktatás, ám a hallgatók és a rektorok egyaránt úgy vélik, hogy a készülő törvény tervezete túl sok kérdést hagy nyitva. Az MKIK viszont jónak tartja az irányt, és a jövőben jobban szólhatna bele a beiskolázási arányszámokba.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezett demonstrációt tegnap az oktatási államtitkárság előtt. A tüntetők a felsőoktatási koncepcióban és törvénytervezetben foglalt pontokkal indokolták a lépést. A tüntetést annak ellenére tartották meg, hogy Kiss Dávid, a HÖOK társadalmi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja a Világgazdaságnak tett nyilatkozatában „nagy előrelépésként, a hozzáállásban tanúsított óriási pozitív változásként” értékelte a szerdai egyeztetést Navracsics Tiborral. A miniszterelnök-helyettes az egyeztetés után elmondta: sikerült előbbre lépni a hallgatók által kifogásolt több pontban. Megemlítette azt is, hogy a tervek szerint egy kedvező kamatozású úgynevezett második diákhitellel segítenék az önköltséges képzéssel tanulókat. Navracsics hozzátette: a felek egyetértettek abban, hogy szükség van új felsőoktatási törvényre.

„Alapvetően egyetértünk a rendező elvekkel” – nyilatkozta lapunknak Bihall Tamás is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke hozzátette: „láthatóan hiány van a gazdaság számára fontos műszaki és természettudományos diplomásokból, miközben a felsőoktatás az elmúlt években indokolatlanul túlburjánzott” – mondta el az alelnök. Hozzátette: „az MKIK-nak már van egy elvi felkérése az oktatási államtitkárságtól, hogy segítsen meghatározni az államilag támogatott képzések körét. A konkrét felkérés a jövőben megérkezik, és így a gazdaság is beleszólhat a beiskolázási arányszámok alakulásába.” Az alelnök kiemelte: fontos, hogy a felsőoktatásnak a fegyelmezett tanulásról kell szólnia.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

MKIK Hoffman Rózsa átalakítás felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek