Közélet

"Monsieur Normal" lett Sarkozy kihívója

A centrum felé húzó, konszenzust kereső politikai stílusa miatt az elnökválasztási győzelemre is esélyes politikust választottak meg a francia szocialista párt elővoksolásán.

 François Hollande a kétfordulós választás vasárnapi döntőjében 56 százalékos aránnyal Martine Aubry jelenlegi pártfőtitkárt győzte le, akit határozott politikai stílusa miatt „baloldali Merkel”-ként szoktak emlegetni. Az előválasztást amerikai mintára rendezték meg, vagyis minden választópolgár részt vehetett a voksoláson, aki befizetett egy eurót, illetve aláírásával igazolta baloldaliságát. Ilyen nyitott előválasztásra még nem volt példa Franciaországban.

Hollande győzelmében nagy szerepet játszott, hogy az első fordulóban még részt vevő további négy jelölt mindegyike, így Ségolene Royal is a javára lépett viszsza. Royal döntése az elemzőket is meglepte, hiszen az előző, 2007-es elnökválasztás szocialista jelöltje a korábbi hetekben volt élettársa ellen kampányolt. Ezzel szemben Dominique Strauss-Kahn, a szocialista elnökjelölti poszt korábbi legfőbb várományosa – aki szexbotránya miatt esett ki a jelöltek közül – Aubryt támogatta.

A piacok mindenképpen elégedettek lehetnek az előválasztás eredményével, ugyanis Aubry az üzleti körök szemében nem aratott nagy tetszést, amikor a Jospin-kormány munkaügyi minisztereként bevezette a 35 órás munkahetet. Hollande gazdasági elképzelései ezzel szemben jórészt egybevágnak a jelenlegi jobbközép kormányzatéval: a szocialista politikus is elengedhetetlennek tartja az államháztartás konszolidálását. Hollande-dal szemben legfőbb kifogásként az hozható fel, hogy bár 1997 és 2008 között vezette a szocialista pártot, nincs kormányzati múltja.

A legfrissebb felmérések szerint a Sarkozy ellentétének számító, a nagyzolást kerülő stílusa miatt „Monsieur Normal”-ként is emlegetett Hollande – aki egy robogóval jár munkába – a jövő tavaszi elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 32 százalékát szerezheti meg, miközben a jelenlegi államfő csak 21 százalékra számíthat.

szocialista Sarkozy baloldal elnökválasztás Franciaország francois hollande
Kapcsolódó cikkek