Közélet

Távozik Kármán András az NGM-ből

Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár távozik a Nemzetgazdasági Minisztériumból - tudta meg a hvg.hu.

Kármán András távozását kormányzati forrásból is megerősítették. A hvg.hu információi szerint ezt pénteken jelenti be a kormányzat. Elképzelhető, hogy távozásában fontos szerepet játszanak azok a koncepcionális véleménykülönbségek, amelyek Kármán és a tárca főárama között feszültek tavaly óta. 

A Hírszerző tavaly novemberben arról számolt be, hogy az említett véleménykülönbségek miatt Kármán már pár hónappal államtitkári kinevezése után „kakukktojásnak” számított a tárcánál: sokkal liberálisabb, piacbarát gazdaságpolitikát képviselt, mint a Matolcsy György vezette NGM főárama, inkább ahhoz az irányhoz sorolható, amit Szapáry György, Járai Zsigmond és Varga Mihály képviselt korábban a Fideszben és a párt holdudvarában.

A nézetkülönbségek nyomán már tavaly év végén arról lehetett hallani, hogy Kármán távozik a tárcától. Tavaly év végén közvetlen környezetében már többeknek azt mondta, hogy a magyarországi ügyek már nem rá tartoznak, csak az uniós ügyekkel foglalkozik. Utóbbi azzal függött össze, hogy Kármánt az uniós elnökség idejére az Ecofin (az EU tagországok pénzügyekért felelős minisztereinek tanácsa) felügyelete alatt álló munkacsoport vezetésével bízták meg.

kármán andrás NGM
Kapcsolódó cikkek