Közélet

Széchenyi könyvtár, Nemzeti Múzeum - Felbőgeti a fűnyírót a kormány

Azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a hozzá tartozó közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél.

 A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a lépés ellen nyílt levélben tiltakozott, súlyos hibának nevezve a lépést. Egy az MTI birtokába eljuttatott dokumentum szerint az intézmények teljes bérköltségüknek 20 százalékát veszítik el.

A Réthelyi Miklós által aláírt levélben a többi között az áll, hogy a 2012-es költségvetési törvényjavaslat alapján a tárca azzal számol, hogy a Nefmi háttérintézményeinek létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek, valamint felszólítja az adott intézmény vezetőjét, hogy még az idén kezdje meg a létszámcsökkentést.

(Ez az Országos Széchényi Könyvtár esetében mintegy 100, a Magyar Nemzeti Múzeum esetében csaknem 70, a Magyar Nemzeti Galériánál 45 dolgozó elbocsátásával jár.) A tárca szerint a létszámcsökkentés nincs hatással az intézmények működésének színvonalára, arra a hatékonyság növelése miatt van szükség.

Országos Széchényi Könyvtár Magyar Nemzeti Galéria Nemzeti Múzeum közgyűjtemény
Kapcsolódó cikkek