Közélet

Budai kontra USA - Tovább rángatja az oroszlán bajszát a kormány

Egy magyar kormánytisztviselő azzal vádolta meg a budapesti amerikai nagykövetséget, hogy nyíltan beavatkozik az ország belpolitikájába - írja a The Wall Street Journal Emerging Europe című blogja.

A lap tájékoztat arról, hogy a magyar ügyészség csütörtöki közlése szerint a budapesti amerikai nagykövetség kiterjedt tájékoztatást kért a volt szocialista kormány tagjai ellen folyó folyamatban lévő bűnügyi eljárásokról. A jelenlegi Fidesz-kormány ugyanis a szocialistákat hibáztatja a nyolcéves hatalmuk idején felgyülemlett államadósságért és egyéb szabálytalanságokért.

A blog idézte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, aki "erősen helytelenítette az amerikai diplomáciát, kijelentve, hogy az beleütötte az orrát a magyar igazságszolgáltatás működésébe. "Úgy vélem, sem én, sem senki más nem érdeklődött még az iránt, hogy az Egyesült Államok milyen bűnügyi eljárást folytat saját politikusai ellen" - idézte a WSJ Budai csütörtöki tévéinterjúját. "Ez minden határt túllép" - tette hozzá Budai egy másik nyilatkozatában.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is - közölte a nagykövetség. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének munkatársai rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája - közölte a nagykövetség csütörtökön az MTI-vel.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat" - olvasható a nagykövetség állásfoglalásában. A diplomáciai képviselet közlése szerint Washington minden évben kiadja a világ valamennyi országáról, köztük Magyarországról szóló emberi jogi jelentését.

nagykövetség Gyurcsány Wall Street Journal blog Budai Gyula WSJ emerging europe
Kapcsolódó cikkek