Közélet

Ez még hidegháború?- Épülhet a rakétaelhárító Lengyelországban

Egy szenátor szerint az orosz fenyegetések ellenére az amerikai kormány folytatja a Lengyelországba tervezett rakétaelhárító pajzs építését.

Barack Obama még 2009-ben állította le a Bush-kormány által megtervezett lengyelországi rakétapajzs-rendszer kiépítését. Az Egyesült Államok egy huszonnégy elemből álló elhárító rendszert tervezett az oroszországi Kalinyingrád tartomány határa mentén. Az Obama-kormány ugyan jelentősen csökkentette a védelmi költségeket és ezzel elült a lengyel projekttel kapcsolatos eszmecsere, Mark Kirk republikánus szenátor szerint folytatódhat a terv véghezvitele.

Kirk a The Wall Street Journal blogjában elmondta: egyértelmű, hogy az iráni atomprogram felgyorsult, ezért továbbra is szükség van a pajzsra, amelyet a remények szerint 2018-ra teljesen kiépítenek. A szenátor megfogalmazása szerint Oroszország igencsak ellenségesen viseltetett a terv iránt, pedig az amerikaiak csak huszonnégy bázist építenek ki, míg Moszkva több mint huszonnégy atomfegyverrel rendelkezik – fogalmazott Kirk, hozzátéve: mindegy mit gondol az orosz kormány, meg kell védeniük a független és szabad Lengyelországot.

A rakétaelhárító rendszer komoly feszültségeket okozott az amerikai-orosz kapcsolatokban, a program 2009-es leállításakor viszont a lengyel kormány nehezményezte a lépést, amellyel Washington szerintük Moszkvához közelített. Az újraindulás után a feszültség tovább nőtt, olyannyira, hogy Dmitrij Medvegyev elnök tavaly novemberben azzal fenyegetett, hogy ballisztikus rakétákat telepít Kalinyingrádba, ha a bázisokat tovább építik.

Bár korábban a két ország megegyezett arról, hogy az amerikaiak adatokat szolgáltatnak az elhárító működéséről Oroszországnak annak elfogadásáért cserébe, Kirk azt állította, hogy az átadható adatok körét most szigorították. A Kongresszus által elfogadott javaslat szerint sem telemetrikus,sem titkos információkat nem adnak át az orosz félnek. Magyarázatképpen a szenátor elmondta: Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes hamarosan Iránba megy és "attól tart, hogy az adatokat közvetlenül az Ahmedinezsád-rezsimnek adná át".


 

Lengyelország Orosz rakétaelhárító iráni pajzs
Kapcsolódó cikkek