Közélet

Többet fogunk fizetni a pénzügyi szolgáltatásokért

A pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek nagyobb díjtételekkel kell szembesülniük, ha a működési környezet változatlanul kedvezőtlen marad 2012-ben, a piaci szereplőknek pedig komoly nehézségekkel kell számolniuk – írta két, egymástól független elemzés alapján a Bloomberg hírügynökség.

Az elemzések rávilágítanak arra: a befektetési szolgáltatók, biztosítók és bankok egyre bizonytalanabbak a kilátásaikat illetően, és szigorodó szabályozói környezetre számítanak, ami megemelheti a költségeiket.
A PwC elemzői szerint pedig valószínűsíthető, hogy a bankok megpróbálják majd addicionális költségeiket áthárítani az ügyfeleikre, amely egyaránt történhet újfajta díjtételek bevezetésével, nagyobb hitelkamatokkal vagy kevésbé versenyképes megtakarítási ajánlatok útján. Ugyanakkor a PwC szakértői szerint a bankok mozgástere meglehetősen szűk ezen a területen, hiszen a piaci verseny változatlanul nagyon intenzív, és ez megnehezíti az ilyen jellegű lépéseket.

A Brit Iparszövetség (CBI) jelentése pedig arra világít rá, hogy 2011 utolsó negyedében a pénzügyi szektorban végrehajtott tranzakciók növekedési üteme már elérte a 2007 júniusában regisztrált szintet. Ennek ellenére a CBI tagjai körében nagyon komoly a bizonytalanság az idei kilátásokat illetően, leginkább az euróval kapcsolatos, esetleges kedvezőtlen fejlemények miatt.

A CBI szerint különösen aggasztó, hogy a pénzügyi szolgáltatók 9000 álláshelyet szüntettek meg 2011 utolsó negyedében, a március végéig terjedő időszakra pedig 11 ezer alkalmazott elbocsátásával számolnak a piaci szereplők. „Az eurózóna válsága, a globális gazdaságban tapasztalható bizonytalanság, a csökkenő háztartási jövedelmek, a növekvő verseny, a komoly szabályozói változások és a csökkenő létszám – nem beszélve az egyre erősödő harcról a forrásokért – mind-mind arra utalnak, hogy nagyon nehéz 2012-es év elé néz a pénzügyi szektor” – nyilatkozta Kevin Burrowes, a PwC pénzügyi szolgáltatókért felelős vezetője.

Bázeli könnyítések?

A bankok számára ideglenesen engedélyezik majd, hogy a Bázel III. átlal előírt minimális likviditási szint alá menjenek válságos időszakokban – közölte a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottságra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. A lépés célja, hogy a krízissel terhelt időszakokban is biztosítsák a hitelintézetek számára a megfelelő pénzáramlást.


cbi iparszövetség PwC elemzés
Kapcsolódó cikkek