Közélet

Húsz politikus 50 millió felletti likvid vagyonnal

Bár nem feltétlen mutatja a valódi vagyoni helyzetet a vagyonnyilatkozatokban szerepeltetett megtakarítások összege, hiszen a végső mérleget az ingatlanportfolió és a tartozások is jelentősen befolyásolják, mégis érdekes kép rajzolódhat ki abból, hogy milyen formában tartják pénzeszközeiket a legvagyonosabbak.

Összesen húsz olyan politikus van, aki 50 milliónál nagyobb likvid tartalékokat vallott be, nekik meglehetősen változatos a vagyonösszetételük. Seszták Miklós KDNP-s és Dancsó József fideszes politikus az egyik véglet, ők gyakorlatilag mindent egyetlen, 116 illetve 52 milliós pénzintézeti számlakövetelésben, illetve készpénzben tartanak. Egészen máshogy gondolkodik viszont ilyen szempontból a körülbelül szintén 50 millióval rendelkező Tállai András, aki OTP-s befektetési alapra, pénzpiaci alapra, dupla fix alapra, egy ING és egy K and H életbiztosításra, továbbá Forrás takarékszövetkezeti értékpapírra osztotta szét megtakarításait.

A befektetési jegyek, pénzpiaci alapok, befektetési alapok és persze a betétszámlák számítanak egyébként viszonylag kedveltnek a honatyák körében, míg részvényei, biztosításai vagy állampapírjai alig néhány képviselőnek vannak a legvagyonosabbak közül. Utóbbival kapcsolatosan az MSZP-s Puch László 19 milliós vagy párttársa, Józsa István négymillió forintos államkötvény-befektetése már kiemelkedőnek mondható.

Ami a részvényeket illeti, a hagyományosan nagy cégeket részesítik előnyben az érintett honatyák, a szocialista Tóth Csaba például bevallása szerint 29 milliónyi OTP, 3,9 milliónyi Magyar Telekom, 8,7 milliónyi Mol részvénnyel bír. Ezen felül 21 milliós kötvényportfólióval rendelkezik, valamint egy bő félmilliós biztosítást is magáénak tudhat. K and H pénzpiaci alapban 83 milliót tart. Szintén a részvényeket részesíti előnyben a fideszes Kovács Ferenc, aki lakóingatlanjai mellett egy 500 darabos Mol, egy 1500 darabos OTP,  és egy ezerdarabos Telekom-pakettel rendelkezik. Kovács 10 milliót takarékbetétben is tart. OTP-papírjai vannak mások mellett a fideszes Papcsák Ferencnek és a szocialista Kovács Lászlónak is.

Nem kockáztatja viszont a parketten a pénzét a legvagyonosabbak közé tartozó, már említett kereszténydemokrata Seszták Miklós. Ingatlanjai mellett 28 millió forint készpénzzel, 116 milliós bankbetéttel, és 1 millió forintnyi devizával rendelkezik, valamint más követeléseinek összege 24 millió forint, igaz, 30 milliós tartozása is van.

Kisebb vagy külföldi részvények közül keveset nevesítettek a tehetős honatyák, a kivételek közé tartozik a 3,3 milliós White Energy részvénycsomagot birtokló Vantara Gyula, illetve a kétezer E-Star papírt birtokló Papcsák Ferenc.

További részletek a Világgazdaságban

részvények vagyon befektetés vagyonnyilatkozat
Kapcsolódó cikkek