Közélet

Indiaiak a titkos svájci számlák első számú tulajdonosai

Az indiai szövetségi nyomozó iroda (CBI) főnöke szerint indiai polgárok becslések szerint 500 milliárd dollárt helyeztek el külföldi adóparadicsomokban illegálisan.

Az indiaiak a legnagyobb betétesek külföldi bankokban - jelentette ki Ap Singh, aki szerint a pénzeket olyan adóparadicsomokban helyezték el, mint Mauritius, Svájc, Lichtenstein és a brit Virgin-szigetek. Elemzők szerint a tőkekimenekítés az egyik oka annak, hogy Indiában nőtt a társadalmi egyenlőtlenség. A szakértő erről az Interpol első, korrupció- és adóparadicsomok ellen tartott konferenciáján beszélt. Az indiai CBI meglátása szerint a svájci bankok első számú befektetői indiaiak és összesen mintegy 500 milliárd illegális dollár parkol külföldi bankszámlákon.

A Világbank adatai szerint a határokon évente 15 000 milliárd dollár folyik át illegálisan, ebből 40 milliárd dollárt fizetnek ki a fejlődő országokban kenőpénzek formájában. Singh úgy nyilatkozott: fölösleges időpocsékolás lenne az ilyen tranzakciók nyomára akadni, az adóparadicsomokban ugyanis hiányoznak a lenyomozáshoz szükséges adatok. Emellett a kísérletek azért is maradnak sikertelenek, mert az érintett országok gazdaságai nagy mértékben az illegális pénzekre épülnek, így hiányzik a politikai akarat a rendszerek megreformálására - jelenti az IBN Live hírportál.

Mivel a pénzek soha nem látott sebességek forognak a világpiacon, az illegális kifizetések lenyomozása, leállítása és az összegek lefoglalása óriási kihívást jelent. Általánosan elfogadott elv, hogy az államok jogköre csak a saját határaikon belülre terjed ki, a csalók ezt kihasználva gyakran legalább két államon viszik át a pénzeket, majd egy harmadikban fektetik be azt. A CBI jelentős ügyekkel kapcsolatos tapasztalatai szerint az indiai pénzek gyakran a Dubaj - Szingapúr - Mauritius útvonalat járják be, majd a Kajmán- vagy a Virgin-szigeteken kötnek ki.


 

cbi adóparadicsom illegális indiai
Kapcsolódó cikkek