Közélet

Sarkozy profitálhat a tragédiából

A toulouse-i iskolai lövöldözés után felfüggesztették ugyan a francia elnökválasztási kampányt, ám ez távolról sem jelenti azt, hogy megállt volna a versengés az április 22-én kezdődő voksolás tíz jelöltje között. Sőt, még azt sem, hogy a többségük akár egy napra abbahagyta volna magát a kampányt.

A francia elnökválasztási kampány folytatása nem csak a kisebb pártok által delegált, második fordulós részvételre aligha számító politikusok számára életbe vágó. Annál is inkább, mivel könnyen úgy láthatják, Nicolas Sarkozy államfő számára komoly lehetőség kínálkozik a kisebbségek ellen irányuló sorozatgyilkosság nyomán. (Az már a toulouse-i támadás napján világossá vált, hogy a zsidó iskola elleni támadást ugyanazzal a fegyverrel követték el, mint amelyikkel március közepén kétszer is katonákra támadtak.)


A Le Monde-ban közölt legfrissebb felmérés azt mutatja: baloldali ellenfele, François Hollande megszorongathatja a jobboldali elnököt. Feltéve persze, ha Hollande túljut az első fordulón. Az Ipsos-Logica Business Consulting – még a támadás előtt készült – közvélemény-kutatása szerint Sarkozy a szavazatok 27,5 százalékára számíthat az első fordulóban. Ez 2,5 százalékponttal magasabb arány, mint egy hónappal korábban, amikor bejelentette indulási szándékát.

Hollande népszerűsége másfél százalékponttal csökkent egy hónap alatt, ám a szocialista jelölt még így is 28,5 százalékra számíthat április 22-én. Az LH2 közvélemény-kutató háromszázalékos előnyt jósolt Hollande-nak, míg az IFOP szerint mindkét jelölt 27,5 százalékra számíthat. Vagyis egy dolog biztos: kemény küzdelem várható a következő hetekben, amelyben minden nap számít.

Elsőként a kisebb pártok jelöltjei tettek egyértelmű utalásokat arra, nem akarják figyelembe venni a kampány felfüggesztését. A Baloldali Front jelöltje, Jean-Luc Mélenchon egyenesen azt mondta: az erőszak elleni erkölcsi, intellektuális és érzelmi kiállásként kampányolna. Marseille-be tervezett gyűlését azonban a helyi polgármester tiltotta be. François Bayrou is beérte egy perc néma felállással, majd a centrista jelölt közölte: az intolerancia ellen „nem egy háromnapos kampányszünettel vetünk véget”. Az sem teljesen egyértelmű, hogy François Hollande beszüntette-e a kampányt. Sarkozy pártjának, az UMP-nek az egyik képviselője, Lionnel Luca legalábbis „vicces fegyverszünetnek” nevezte azt, hogy Hollande kedd reggel egy rádiócsatornának nyilatkozott.


A államfői székben ülő Sarkozynek mindenesetre segítségére lehet a toulouse-i tragédia. Az ugyanis nem csak váratlan publicitást nyújt neki, de elveheti a bizonytalanok kedvét attól, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjére, Marine Le Penre adják voksukat.


Le Pen a Le Monde számára készült felmérés alapján 15 százalékra számíthat, ez három százalékponttal kevesebb a február közepén mért értékeknél. Vagyis Sarkozy már a tragédia előtt is komoly szavazatmennyiséget vadászott el Le Pentől, nem utolsósorban az államfőtől szokatlan módon az uniós politikákat bíráló kijelentéseivel.

Ilyen volt például a schengeni határőrizeti rendszerből való kilépést pedzegető felvetés, amely értelmezhető a nem kívánt bevándorlók elleni hatékony eszközként is. Az most kevésbé fontos, ezzel Sarkozy mennyire nyílt kapukat dönget, hiszen a kérdés már tavaly napirendre került az EU-ban.

Marine Le Pen Toulouse elnökválasztás Franciaország Nicolas Sarkozy francois hollande
Kapcsolódó cikkek