Közélet

Európa Tanács főtitkár: A Fidesz túl gyorsan írta át az alkotmányt

Magyarország megértette, hogy milyen fontos összhangban lenni az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakkal az igazságszolgáltatás, a sajtó- és a vallásszabadság kérdésében - mondta az Európa Tanács (ET) főtitkára a Die Presse című konzervatív osztrák napilapnak adott interjúban.

Magyarország egyértelműen kinyilvánította, hogy be fogja tartani az emberi jogi egyezményből eredő kötelezettségeit - idézte fel Thorbjorn Jagland mintegy tíz nappal korábban tett budapesti látogatását, amelyen az ET égisze alatt működő Velencei Bizottságnak a magyar igazságügyi reformmal és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalásáról folytatott tárgyalásokat.

Jagland a lapnak azt mondta, biztos benne, hogy "mindkét fél számára jó megoldás" születik.

Magyarországon mérsékelt kommunista párt volt hatalmon a rendszerváltás előtt, talán ez volt az oka annak, hogy nem tartották szükségesnek a gyors reformokat - vélekedett a diplomata. "Azután jött a Fidesz és mindent át akart alakítani. De az alkotmány átírása túl gyorsan zajlott" - mondta Jagland. Egy új alkotmány megfogalmazásának "inkluzív", hosszú folyamatnak kell lennie, a Fidesz pedig egy év alatt keresztülvitte azt - tette hozzá.

Fehéroroszországról szólva kijelentette, hogy az Európa Tanács mindaddig nem veszi fel a politikai kapcsolatokat Minszkkel, amíg el nem törlik a halálbüntetést és szabadon nem engedik a politikai foglyokat. Hozzátette: biztos benne, hogy Minszk egy napon ET-tag lesz, mert "minden más őrültség volna". Az ET 1997-ben felfüggesztette a kelet-európai ország 1992-ben odaítélt megfigyelői jogállását az emberi jogi helyzet romlása miatt.

ET alkotmény emberi jogok Fidesz
Kapcsolódó cikkek