Közélet

Oroszország megelőző csapást mérhet a NATO erőire Európában

Oroszország nem zárja ki annak lehetőségét, hogy megelőző csapást intéz a NATO európai rakétavédelmi rendszerei ellen, de csak végső esetben - közölte az orosz vezérkari főnökség csütörtökön Moszkvában, egy rakétavédelmi konferencián.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Nyikolaj Makarov, az orosz vezérkar főnöke kijelentette: az európai rakétavédelmi infrastruktúra blokkolásának egyik lehetséges módja az, hogy Oroszország déli és északnyugati részében új csapásmérő fegyvereket helyeznek el a rakétavédelmi rendszerei ellen, beleértve Iszkander típusú rakétarendszerek hadrendbe állítását a kalinyingrádi régióban.

Tekintettel a "rakétavédelmi rendszer destabilizáló jellegére...a rendelkezésre álló fegyverek megelőző alkalmazásáról szóló döntést akkor hozzák meg, amikor a helyzet súlyosabbá válik" - tette hozzá az orosz vezérkar főnöke. A hírügynökség idézte Nyikolaj Patrusevet is, az orosz Biztonsági Tanács titkárát, aki szerint a tervbe vett európai rakétavédelmi rendszer 2020-ra már képes lesz arra, hogy elfogja az orosz interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és a NATO a 2010-ben Lisszabonban tartott csúcson állapodott meg a rendszer kifejlesztéséről, de az Oroszország és a NATO közti tárgyalások megfeneklettek amiatt, hogy a NATO eddig nem volt hajlandó Oroszországnak jogi garanciákat nyújtani arra nézve, hogy a rendszer nem irányul Oroszország stratégiai nukleáris elrettentő mechanizmusa ellen.

interkontinentális ballisztikus rakéta Oroszország rakétavédelem NATO
Kapcsolódó cikkek