Közélet

Az NGM megmondta, miért halasztották az MNB-törvény szavazást

Immár hivatalos: elhalasztják a szavazást a jegybanktörvény módosításáról. Az Európai Bizottság sürgetné a döntéshozatalt, ám a benyújtott módosításokon túl mást is elvár a brüsszeli testület.

Még a parlamenti időszak július közepén várható lezárása előtt szavaznak a jegybanktörvény módosításáról – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, miután hivatalosan is bejelentette: levették a napirendről a törvény EU által is elvárt átírását.

Rogán indoklása szerint így lesz lehetőség lefolytatni az egyeztetéseket az IMF-fel a jegybanktörvényben még esetleg szükséges módosításokról. A tavaszi parlamenti ülésszak elvileg csak jövő hétig tartana, ám biztosra vehető, hogy meghosszabbítják a munkát a nyár közepéig. A halasztást eredetileg Varga Mihály, az IMF-EU-hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kérte.

Nem ez az első alkalom, hogy csúszik a jegybanktörvény elfogadása. Már hetekkel korábban elfogadhatták volna a törvénytervezetet, ám akkor egy legalábbis különös jogalkotási hiba miatt nem történt ez meg. A módosító javaslatok közt elfogadtak ugyanis olyanokat is, amelyek kivették a törvényből azt a passzust, amely azt szabályozta, hogyan lehet felmenteni a Monetáris tanács tagjait, valamint a kormány sem jelezte, hogy mely módosításokat támogatja. A hiba akkora volt, hogy többen fel is vetették: nem lehetett véletlen, a kabinet időt szeretne nyerni. Hogy ez így volt-e valóban, az valószínűleg soha nem fog kiderülni – akkor azt ígérték, hogy mára eljutnak a szavazásig.

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján reagált a parlamenti döntésre. Mint mondta, az EB és az IMF kérdései elég fontosak ahhoz, hogy kivárják, amíg minden fél számára megnyugtató megoldás születik Magyarországon. Ugyan szerették volna, ha ma elfogadták volna a törvényt, tudomásul veszik, hogy vannak még lezáratlan kérdések, ám „a labda továbbra is a magyar kormány térfelén van” – tette hozzá.

A szóvivő emlékeztetett arra: az Európai Bizottság úgy döntött, leállítja a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást, de csak azután, hogy az erről szóló törvényt a bizottsági kéréseknek megfelelően módosítják. Bailly reményét fejezte ki, hogy az EKB és az IMF által kért felvilágosításokat megkapják, Magyarország a módosított törvényt mielőbb elfogadja, és elhárulnak az akadályok, hogy megkezdődjön a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folyamata.

A kormány múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását. Az EKB és az IMF azonban - ugyancsak a múlt héten - jelezte, hogy bizonyos kérdésekben továbbra is vannak aggályai.

Az EKB csütörtökön közzétett jogi szakvéleményében fejtette ki, hogy a módosított törvénytervezetben szereplő intézkedések nem elégségesek a központi bank függetlenségének helyreállításához.

A jegybanktörvényt módosító törvényjavaslat zárószavazásának elhalasztása lehetőséget teremt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére hétfőn.

 Megismételték, hogy a kormány prioritásként kezeli a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás lezárását, és azt, hogy az EKB és részben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által igényelt további finomításokkal kapcsolatosan ötoldalú egyeztetések folynak.

hiteltárgyalások Rogán Antal Európai Bizottság Varga Mihály Parlament jegybanktörvény
Kapcsolódó cikkek